''Мета'' нае и Factcheck.bg за проверка на фактите във Фейсбук

Mая Младенова 21 февруари 2024 в 14:14 1394 0

Facebook лого

Снимка Getty Images

Factcheck.bg ще започне да проверява информация във Facebook и Instagram от март тази година.

Компанията собственик на Фейсбук - "Мета" (Meta) обяви днес, че разширява програмата си за проверяване на факти в България и добавя Factcheck.bg като партньор.

Досега за съдържанието на български език "Мета" ползваше AFP (агенция "Франс прес") като партньорска организация за проверка на фактите. AFP също ще продължи да работи за "Мета" с българското съдържание.

Новината бе обявена на брифинг за български медии от представител на "Мета".

Като част от борбата срещу разпространението на невярна информация "Мета" си партнира с независими проверители на факти от цял свят, които преглеждат и оценяват точността на съдържанието и има най-голямата мрежа за проверяване на информация сред всички платформи. Когато проверител оцени дадено съдържание като недостоверно, "Мета" започва да го показва по-надолу във фийда, което значително намалява разпространението му, обясняват от социалната платформа. Това предотвратява разпространението на дезинформация и намалява броя на хората, които я виждат.

Повече за това как се идентифицират и маркират постове с невярна информация във Фейсбук

Страници, групи и акаунти, които повторно споделят дезинформационни материали, също ще забележат спад в разпространението и ще им бъде отнета възможността да реализират печалби и да пускат реклами. Когато публикация е маркирана като фалшива информация, "Мета" предупреждава потребителите, които я виждат или опитват да я споделят, за това, че съдържа неверни твърдения. Проверителите на факти не премахват публикации, акаунти или страници от Facebook или Instagram.

„Радваме се, че Factcheck.bg е наш партньор за проверяване на факти в България. Разширяването на програмата ни за проверяване на факти чрез трети лица е важна стъпка в битката ни срещу дезинформацията и към това да помогнем на българите да използват платформата ни безопасно”, коментира Витния Салдава, ръководител на отдел „Обществени политики“ за България в Meta.

„Постоянно търсим начини, които да помогнат срещу разпространението на фалшива информация в платформата ни и осъзнаваме важността от партньорство с местни експерти, за да го постигнем. Щастливи сме да стартираме партньорство с Factcheck.bg и ги приветстваме в глобалната ни програма“, каза Джеймс Морган, мениджър „Развитие на стратегически партньорства и интегритет на новините“ в Meta.

Factcheck.bg ще започне да проверява информация във Facebook и Instagram от март тази година. "Мета" работи с над 100 организации за проверка на информация на повече от 60 езика по целия свят и инвестира в различни начини да повиши усилията си в тази насока.

Във връзка с предстоящите избори за Европейски избори в началото на лятото компанията собственик на Фейсбук е сформирала и оперативен център за територията на ЕС, който работи вече от няколко месеца, съобщиха на брифинга в отговор на въпрос на OFFNews. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика