Медиите у нас първи сред последните по свобода на словото

Николаос Цитиридис Последна промяна на 30 април 2015 в 08:44 3875 5

Българските медии са сред първите в категория "Частично свободни" в класацията за свобода на словото на Freedom House за 2015 г.

Резултатът на България е 38 точки, което е сбор от точките ни за правната, политическата и икономическата среда.

Изследването на Freedom House обхваща всички държави и са подредени в четири категории - "Свободни", "Частично свободни", "Не са свободни" и "Най-лошото от най-лошото".

В сравнение с ЕС в категорията "Частично свободни" в България има повече свобода на словото от Гърция (51 точки), Румъния (42 точки) и Хърватия (40 точки).

Всички останали държави-членки на Европейския съюз са в категорията "Свободни".

В сравнение с миналогодишния анализ на Freedom House България е "скочила" с една точка, което показва, че медийната среда у нас се е подобрила минимално от 2014 г. до сега.

Класацията на Freedom House влиза в спор с друга популярна медийна класация - тази на "Репортери без граници".

За 2015 г. "Репортери без граници" поставиха България на 106 място по свобода на словото, което е и най-лошата заемана позиция на страната ни от създаването на класацията.

Например според Freedom House свободата на словото у нас е повече от колкото в Бразилия, докато "Репортери без граници" твърдят обратното и дават на южноамериканската държава по-добър резултат.

Цялото изследване на Freedom House може да видите на този линк.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.04 2015 в 11:41

Затова и сам Вежди Рашидов преди да ни напсува и нарече циганска нация си призна, че Боко се молил на ДПС да ползва услугите на медиите им за да заглуши общественото недоволство. Занапред ДПС ще дресира умовете на населението. Целенасочено изкупените медии не се връщат, а както знаем който контролира информацията, контролира съзнанието - затова и има толкова турски предавания, простотия и безсмислици.

30.04 2015 в 10:37

Достатъчно ми е само да видя, че Англия се води със "свободни медии" за да знам, че това са пълни глупости. Там на няколко пъти искаха да забраняват RT, да не би пази боже някой да има достъп до нещо различно от това:

http://i.imgur.com/eCfKdsR.jpg

А за цялата останала цензура, включваща един куп видове напълно законно порно (малкото което е разрешено пак е забранено по дефолт, трябва изрично да поискаш интернет доставчика да го разреши), арестите за "обидни шеги" във фейсбук, туитър, етц, да не говорим.

30.04 2015 в 10:35

ТВ7 е била винаги една невзрачна телевизия която по времето на Бареков се издигна много, и както Цветан Василев се ползваше с подкрепата на широките мишци на Борисов така и ТВ7 която го венцехвалеше трупаше пачки. Там избягаха всички ЛАПАЧИ от другите телевизии- като напр. двете куришки Иван и Андрей и когато пясъчната кула се срина избягаха като ПЛЪХОВЕ от потъващ кораб. На на ВЪПРОСА- има ли ТВ7 да плаща 10 милиона или не и защо се правят на ударени, че става дума за свобода на словото, а не за ПАРИ.

30.04 2015 в 09:57

Зависи дали гледат неща като собственост на медиите и ниво на журналистиката. Ако ги гледат дори 106-то място от 150 в света ни е високо. Всички медии в Бг защитават частни интереси и нямат и грам свян да манипулират новините с цел пропаганда.

Ако човек чете 5-6 източника в България редовно вижда как отделните медии манипулират една и съща новина с оглед частния интерес на собственика....

Дори публичните ни медии често защитават частните интереси на управляващата класа. След избори леко се променя тона и посоката.....

Учудва ме че Гърция и Румъния и Хърватия имат по-лошо оценка. Вероятно е защото се пропуска тоя фактор със собствеността и склонността към манипулации в защита на частни интереси

30.04 2015 в 09:54

Ситузцията не е толкова елементарна! Хиляди хора работят в многобройните медии. Част от тези пишман журналисти са толкова прости, че две смислени изречения не могат да напишат, а и правят поне 5-6 грешки. Тази простотия, съчетана с големият "мерак" за успешна кариера прави такава задушлива смес, която отвращава нормалните хора. Човек трябва да ползва различни източници и то НЕ БЪЛГАРСКИ за да разбере горе-долу какво се случва!
Информацията за америриканските бази в България ЛИПСВА, почти няма информация за Украйна...ЗАЩО ЛИ????