Канят Мета и Телус на изслушване в НС заради модерацията на Фейсбук

Ружа Райчева 13 януари 2023 в 14:24 4926 4

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов (ДБ) в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов (ДБ) в Народното събрание

Българският парламент ще покани компаниите "Мета" и "Телус" на изслушване в Комисията по електронно управление заради проблемите с модерацията на българското съдържание във Фейсбук. Покани престои да бъдат изпратени, а идеята е изслушването да е следващата седмица, съобщиха източници на OFFNews от парламента.

Идеята е на "Демократична България". Миналата седмица депутатът Ивайло Мирчев обяви, че иска да покани представители на Telus International Bulgaria. Компанията е подизпълнител на услуги за "Мета" и има отдел, който се занимава с модерация на Фейсбук съдържание. Става въпрос за малка част от тази дейност и няма официално потвърждение, че служителите в България работят с българско съдържание.

Въпреки това, заради многото сигнали за блокирани профили във връзка с позиции с проевропейска и антикремълска насоченост, ДБ смятат, че е редно да се разясни на обществото как се извършва модерацията. Досега от "Телус" коментират пестеливо темата, като казват единствено, че работят стриктно по изискванията на техния клиент. 

Темата ескалира от позицията на разследващата медия BIRD, която публикува списък от лични Facebook профили на служители на Telus в България, реагирайки на начина, по който социалната мрежа подбира кои публикация за войната да блокира и кои не. Според BIRD социалната медия блокира общественици и журналисти, които пишат срещу режима на Путин, а в "същото време отказва да блокира т.нар. кремълски опорки". Oт компанията реагираха като казаха, че "модерират постове по стандарти на клиента" и че "не работят за руското правителство". 

В неделя депутатът от ДБ Ивайло Мирчев заяви, че заради създалото се напрежение по отношение политиката на фейсбук, ДБ ще поканят на изслушване компанията Telus.

"Ще настояваме на изслушването Telus да даде повече яснота за начина, по който се извършва модерирането на публикации, коментари и потребители в България. Ще поканим и потребители с конкретни казуси", написа той в социалната мрежа. 

Според Мирчев е важно да има яснота как "Фейсбук" прилага политиките си по управление на съдържанието. Депутатът посочва, че платформата е комуникационният канал с най-голямо влияние в България и е добре парламентът и обществото да са наясно с принципите и правилата им на работа, тъй като социалната мрежа силно влияе върху всички сфери на обществения живот.

Другата седмица, на 18 януари, движение БОЕЦ организира протест на граждани и журналисти, блокирани във "Фейсбук", срещу "Телус" заради начина на водене на модерацията в социалната мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

13.01 2023 в 16:55

И както ги изслушат какво? Нещо ще се промени ли? Вероятно има правни пътеки за търсене на отговорност, време е да ги използват.

2550

3

alfakentavur

13.01 2023 в 16:32

Мъжът на шефката на ТелуZ дни след 24 февруари си е окичил ФБ профила с рашисткото знаме и ковър фото с възхвала на Кремъл.

5827

2

pisnamiotmutri

13.01 2023 в 14:38

Да анализират колко ботове харесват страниците на Борисов и харесват публикации и платени реклами.

10298

1

AntiZ

13.01 2023 в 14:30

Какво да говорят с тия?! Сигурно очакват да им кажат: "Ми ние сме от младежите на боко тиквата, на курнела, на дебилделянчо с ду-пи-се. На квотен принцип сме. Няма какво да се направи" Най-много това да им кажат.