Фалшива новина с образа на Аделина Радева и ''пребития'' Венцислав Мутафчийски

OFFNews 29 септември 2023 в 20:57 7609 2

Кадър от фалшивото видео

Снимка БНТ

Кадър от фалшивото видео

Фалшив видеоклип с откраднатия образ и глас на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева се разпространява в социалните мрежи.

В измамата е използван изкуствен интелект, който е създал фалшив образ, като са използвани автентични снимки, видео и глас, съобщава БНТ.

Фалшивата новина, която "образът" на Аделина Радева представя, е за нападение над кардиолог от директор на известна българска фармацевтична компания по време на живо предаване. Причината - направено сензационно изявление, което нарушава предварително уговорен сценарий.

Във видеото е използвана снимката на началника на ВМА Венцислав Мутафчийски - той е набеден за жертва на нападението и е представен погрешно за "кардиолог".

Това е брутално, защото вече може да излъже мои близки хора - до такава степен достверността приближава и до такава степен се мачка доверието във всичко, което правим, казва пред БНТ самата Аделина Радева.

Вероятно гласът е компилация от различни новини, които са четени от водещата. Само грешните ударения и накъсаните фрази издават фалшификата.

Кадри от фалшивата новина можете да видите тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

29.09 2023 в 22:01

скоро няма да можем да има разлика

дупе да ни е яко

870

1

Constanza

29.09 2023 в 21:15

Грешните ударения и накъсаните фрази са предостатъчни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!