Диаметрално: За разлика от шефа на БНР, Кошлуков смята промените в ЗРТ за голяма стъпка напред

Мая Младенова 29 октомври 2020 в 16:29 5656 2

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) са огромна крачка напред за медийното законодателство и за БНТ, заяви генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков в конферентен разговор с министъра на културата Боил Банов.

Така Кошлуков зае диаметрално на колегата си от БНР позиция. Припомняме, че генералният директор на радиото Андон Балтаков възрази остро срещу закона в този му вид и подаде оставка. Според него ЗРТ в новия му вид няма да му даде възможност да изпълни поетите ангажименти като мениджър.

Промените в закона са публикувани за обществено обсъждане до 18 ноември.

В началото на разговора с Кошлуков министър Банов декларира, че отпадналите членове от проекта за промени в ЗРТ касаят мандатността на генералните директори. По думите му те са премахнати от проекта заради подписката на интелектуалци, които преди месеци се обявиха против сходни предложения за промени в ЗРТ, тогава внесени от председателя на Комисията по култура и медии към НС Вежди Рашидов.

"По темата, която повдигнахте, няма какво да ви кажа. Ние не се вълнуваме много от мандати", отговори Кошлуков.

"Освен това, ако си спомням добре, през годините ние се борихме точно за това - обществото да може на свободни избори да избира депутати, които независимо да правят законите. Мисля, че това е само проект. И не смятам, че ние в БНТ или вие в министерството или която и да е група определяме дневния ред. Мисля, че това е парламентът. Така че предстои депутатите да решат за тези членове, които споменахте, те не са ни толкова важни. Смятам, че законът е голяма стъпка напред", добави генералният директор на БНТ. Той подчерта колко различни институции са били представени в работната група и че "много труд беше хвърлен и този труд не е на халос. Този труд го оценяваме високо в БНТ".

Според него най-важната промяна за БНТ е, че вече бюджетът на телевизията няма да се изчислява на "час програма", а по методология за оценка на разходите, "както е по света". Според Кошлуков това дава шанс на БНТ да има адекватен бюджет и да е политически независима, защото в методологията се внася яснота.

Кошлуков също коментира подписката на интелектуалците:

"Може би трябва да благодарим на тези интелектуалци и експерти, които в рамките на три месеца показаха огромно концептуално израстване, и от яростни опоненти на идеята на Вежди Рашидов, днес са яростни привърженици. Харесва ми тази способност на екепертите и интелектуалците бързо да възприемат новото в България и да адаптират гъвкаво своите позиции."

Иронията в думите му бе посрещната със смях от министър Банов.

На финала на разговора Кошлуков призова да се преразгледа въпросът дали е необходимо три програми на БНТ да плащат високите такси за цифрово разпространение чрез мултиплекс, което генерира дългове на телевизията. Според него може да се окаже, че цената на разпространението не отговаря на предоставената услуга в епохата, в която все повече зрители гледат телевизия не ефирно, а през интернет. Затова, по думите на генералния директор, е добре да се обмисли БНТ да разпространява само една програма чрез мултиплекса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

29.10 2020 в 22:17

Човек без образование, и със специално отношение към наркотиците ...
Спартаке, малко не улучи стилът:)

5956

1

SpartakSofia

29.10 2020 в 17:38

Усеща се лек хейт в статията към Кошлуков, сигурно е нормално.
Обаче гледах видеото - нещата, които говори са адекватни. Честно казано, ако въпросът е в мандатите на шефовете на медиите и съветите им - очевидно явно това е проблем на БНР.
Освен всичко - вчерашното видео показа, че шефът на радиото се оплаква като ощипана мома, а реално през цялото време се обсъждат предложения, а не решения. И той се противи на нещо, което (вместо да развява оставки и да иска такива) реално може да обсъди и доведе до промяна преди да се вземе решение. Сега е малко като малко момче, което е поискало да му вземат автомобилче - майката още не е отишла до магазина да го купи, а детето вече реве, че го е счупило...
Все повече почвам да си мисля, че оставката му е политически акт. Или нещо не е помислил добре какво прави...