Шефът на БНР подаде оставка, призова и министър Банов да си ходи

OFFNews 21 октомври 2020 в 18:34 8893 1

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на медийния регулатор Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно - от 1 ноември.

"Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", заяви Балтаков.

Той е категоричен, че в доклада на министър Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР.

Основните промени, за които настоява Общественото радио, са изключени от внесения текст, но под тях стои одобрението на Генералния директор на БНР, получено преди месец за друг законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на БНР, обясни Андон Балтаков.

Генералният директор на БНР поиска и оставката на министъра на културата Боил Банов: 

"Става въпрос наистина за поставяне на фундаментите на обществените медии в България. 20 години и повече обществото иска да има гарантирано свободни, независими обществени медии. И продължаваме да шикалкавим, и продължаваме да правим чисто от административна гледна точка да се търсят вратички, да могат да се оставят вратички. Затова в БНР в частност, не мога да говоря за БНТ, да могат да се прокарват политически интереси. Не мога да го допусна това нещо".

Законопроектът, който е предложен на обществото за обсъждане, не е проектът на закон, в който работна група от БНР, БНТ, СЕМ, различни министерства и медийни експерти са инвестирали стотици часове и познания, категоричен е Андон Балтаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

22.10 2020 в 00:20

Със съжаление отбелязвам, че БНР продължава явно и скрито да разпространява политиката на Русия като единствено меродавно мнение за събитията у нас, на Балканския полуостров и по света. Няма да се впускам в примери, отвратително е. Другата необезпокоявана тенденция е леволибералната теза за културните и обществените отношения. И тук примерите само ще влошат желанието за истинска дискусия, дребнавото веднага излиза на преден план, това също е отвратително. Новият директор, както и всички предишни, нищо не промени. По бай-тошово време си беше обществена тайна, че Хоризонт е руско гнездо, прикривайки се зад прогресивни идеи. Днес вече е ясно, че прогресивно=ляво=отродително. Смелете това, господа-другари. И не смейте повече да крещите, че българското е едни потури, туршийки, домашно вино и ракия, калени грънци и кавал свири на поляна, а после да се заливате от смях и подигравки.