АЕЖ-България търси обяснения от Кошлуков за скандала с предаването на Горан Благоев

Даниела Добрева 21 юни 2020 в 17:52 4559 2

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков да обясни какво се случва с предаването "Вяра и общество". От Кошлуков се иска също да направи публична комуникацията между Светия Синод и БНТ за предаването и да каже кой иска да свали водещия му Горан Благоев от ефир.  

В разпространената позиция се посочва: "Дълбоко смущаващо е заявеното от митрополит Гавриил: “За пръв път се запознах с г-н Емил Кошлуков на 11 юни тази година, когато той пожела да се срещне със Св. Синод на БПЦ, за да обсъди според неговите думи "скандалното предаване" на "Вяра и общество" от 6 юни под надслов "Щедростта на държавата към БПЦ след пандемията".

Според АЕЖБ Кошлуков трябва да каже дали той е потърсил Светия Синод, за да дискутира предаване на ръководената от него телевизия.

"Това би могло да се изтълкува като директно вмешателство на външна институция в работата на обществена медия, с цел да се наложи цензура върху журналист. Или дори по-лошо – търсене на съдействие от външна институция от страна на ръководството на медията за разправа с журналист. Логичното поведение би било ръководството на телевизията да стои зад журналистите, а не да търси помощ отвън, за да оказва натиск върху тях", смятат от асоциацията.

Според асоциацията "буди притеснения и фактът, че в предаване на Емил Кошлуков преди време лидерът на "Атака" Волен Сидеров изрази публично недоволството си от предаването на журналиста Горан Благоев". Напомня се също, че от времето на първото кандидатстване на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ остава и въпросът за обвързаността на генералния директор на БНТ с партия "Атака" заради телевизионния стаж, за който се посочва, че е имал в редакционния мениджмънт в телевизия "Алфа".

Скандалът се разгоря на 16 юни, след като Горан Благоев написа във Фейсбук, че "Вяра и общество" не е включено в лятнота програмна схема на обществената телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

21.06 2020 в 19:25

А какво общо има между БПЦ и управлението? В този случай.

152

1

Socerez

21.06 2020 в 17:58

БПЦ трябва да се държи далеч от управлението, образованието и медиите! Нали сме, все още, светска държава!