70 години журналистиката у нас е академична дисциплина

Кристина Минчева 28 ноември 2022 в 15:03 1790 1

Церемония

Снимка Кристина Минчева

Откриване на церемонията по случай 70 години от създаването на специалност "Журналистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски."

Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към СУ отбеляза 70-годишнината от създаването на специалността "Журналистика". Почетни гости на церемонията бяха президентът Румен Радев, който връчи почетен знак на факултета, и министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов.

Церемонията откри проф. д-р. Веселина Вълканова - декан на Факултета по "Журналистика и масова комуникация".

"За академичната общност годишнината е повод да погледнем назад към постиженията на завършилите Факултета по журналистика и масова комуникация. Журналистиката е отговорна и сложна, изискваща професия. В един сложен и разделен свят тя остава със своето признание да служи на обществото", каза проф. Вълканова. Тя заяви още, че преподавателите имат дълг не само към студентите, а и към обществото. "Вярваме, че преподаваме онова знание, което трябва да бъде научено. Благодаря на преподавателите по журналистика, които развиха едно важно научно поле през тези седем десетилетия"

Тържествено слово произнесе и зам.-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев, който отбеляза, че празникът е двоен заради връчването на дипломите на Випуск 2022. "Днес обществото ни е болно, журналистиката също. Благодаря на колегите, които се стремят да запазят журналистиката като четвъртата власт. Примерите са важни, защото показват каква е ролята на тази професия." 

Министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов спомена за проблема със свободата на словото и призова бъдещите журналисти да не се поддават на натиск.

След него реч изнесе президентът Румен Радев, който продължи темата за натиск и свободата на изразяване. Президентът не пропусна да добави и сблъсъка с пропагандата, фалшивите новини и дезинформацията. "Напускайки университета, голяма част от вас ще бъдат подложени на натиск, но вашето най-голямо предизвикателство е лоялността, затова журналистиката е съдба и призвание. Свободата на словото започва с вашата лична свобода, достойнство и съвест", обърна се той към студентите.

Поздравителни писма по повод 70-годишния юбилей от създаването на специалността "Журналистика" са изпратили председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, министърът на културата Велислав Минеков, генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, генералният директор на БНР Милен Митев, Съюзът на българските журналисти и много други.

Проф. Милко Петров беше удостоен с Почетен знак на Софийския университет синя лента за цялостен принос в развитието на образованието по журналистика и за изследванията по медии и комуникации. 

В края на академичното тържество абсолвентите получиха дипломите си за завършено висше образование. Мнозина от тях се радваха на златни значки и грамоти за отличен успех. Преподаватели, студенти и гости поднесоха цветя пред паметника на Евлоги и Христо Георгиеви.     

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!