Нов обитател в Парка за танцуващи мечки пристигна от Албания (галерия)

Двугодиншият Рику щял да бъде използван за забавление на туристи, преди да бъде спасен от „Четири лапи“

OFFNews 04 май 2017 в 16:12 7473 1

Снимка Четири лапи

Нов обитател на Парка за танцуващи мечки край Белица пристигна рано тази сутрин от Албания.

Мечето Рику беше спасено от „Четири лапи“ през ноември от селски двор в планинската област Шкрапар в южната част на Албания, но едва сега стана възможно преместването му в България заради трудностите при оформяне на документите за международен транспорт. Докато бъдат издадени всички разрешителни, Рику беше временно настанен в зоопарка в Тирана, където вчера сутринта екипът на „Четири лапи“ го упои и натовари в специализираната си линейка за транспорт на диви животни.

След близо 24-часова одисея по пътищата на 4 балкански страни – Албания, Македония, Гърция и България, Рику пристигна в парка край Белица рано тази сутрин. Пътуването беше затруднено както от специфичните условия за преминаване на граничните пунктове между различните страни, така и поради сложната политическа ситуация в Македония и невъзможността за преминаване през Косово. След пристигането си в Парка за танцуващи мечки, Рику беше настанен в самостоятелно карантинно отделение, където ще прекара десетина дни, за да се адаптира към новата среда, преди да бъде пуснат на свобода в някое от откритите заграждения.

Двугодишният Рику е бил отгледан от бебе в частен двор, след като майка му по всяка вероятност е била отстреляна от бракониери. Първоначалната идея на собственика на малкото мече била да го продаде като танцуваща мечка за забавление на туристите в морските курорти на Албания. През 2015 г. правителството въвежда забрана за притежаването на кафяви мечки от частни лица и в партньорство с „Четири лапи“ и други неправителствени организации от Западна Европа започва усилия за спасяване на онези животни, които са отглеждани при неподходящи условия. Преди да бъде предаде Рику на „Четири лапи“, собственикът му е опитвал няколко пъти да се отърве от него и да го пусне в дивата природа, но мечето винаги се е връщало обратно в търсене на храна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови