Закриват столичното Евро Синема, фенове протестират

Симона Костадинова 15 май 2013 в 19:21 10263 6

Закриват Евро синема
Закриват Евро синема

Затварят столичното кино Евро Синема. Почитатели на малкото арт-кино, което прожектира основно некомерсиални филми, от седмица алармират за готвеното закриване. Днес стана ясен новия наемател на помещенията - книжарници "Хеликон".

След като дълги години камерният салон функционираше като кино, Министерството на културата, което е собственик на сградата, обяви нов конкурс за наемател с тайно наддаване. Управителите на киното също участват в търга. Те обаче са загубили, научи днес OFFNews от директора на Euro Cinema Ина Дърова.

По нейна информация, търгът е спечелен от книжарници "Хеликон" и помещенията на киното вече са техни. "Хеликон" е победила в търга, предлагайки по-висок месечен наем - 1000 лева. Никога не съм очаквала да се случи подобно нещо, сега остава само да търсим ново помещение, защото сме твърдо решени да запазим киното, коментира управителят на киното. Тя е потърсила помощ от Министерството на културата с намирането на ново помещение за киното, но не е получила подкрепа. Дори избягват контактите с нас, каза тя.

Потърсени за коментар от OFFNews, oт Министерство на културата заявиха, че официално търгът не е приключил. Те не потвърдиха, но и не отрекоха информацията, че "Хеликон" са спечелили. От министерството заявиха, че по закон са длъжни да правят търг за наемател на държавния имот.

На въпрос защо не се запази досегашната роля на сградата - киносалон, от министерството отговориха, че предназначението му не се променя, а то е "културни дейности". Какво ще е конкретното му културно предназначение обаче зависи от наемателя му.

Книжарници "Хеликон" досега бяха съсед на битуковото столично кино. Каква е целта на "Хеликон" - дали да запази киното или да разшири книжарницата си, не е известно. OFFNews се свърза със служители на компанията на телефоните за връзка, посочени в сайта й, но не получи отговор - "абсолютно всички са в командировка", отвърна служителка на фирмата.

Слухът за закриването на киното предизвика гнева на почитателите му. Във фоайето на Евро Синема и сега тече подписка за  запазването на киното. 

„ Защо унищожаваме всичко стойностно в нашата държава??“ , „Не, искаме си киното с най-стойностни филми!“ и „ Европа се стреми да пропагандира и съхранява европейското кино, а ние искаме да спрем единственото място, където се гледаха независими, интелигентни и красиви филми“, са част от коментарите във Фейсбук групата в защита на киното. Над 1000 души са привържениците й до днес.

След като научиха за изхода от търга, днес застъпниците на киното обявиха, че ще излязат на протест. „Проблемът е, че книжарниците в София вече са безрой, а арт кината бяха само две", коментира един от софиянците, подкрепящи запазването на Euro Cinema.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!