Quantcast

За музика на флашка да се плащат авторски права, искат от "Музикаутор"

OFFNews Последна промяна на 06 април 2016 в 11:33 2913 19

Снимка sxc.hu

Да се плащат авторски права за музикални творби качени на празни носители като флашки, мемори карти и дискове настояват от "Музикаутор". Тази тема ще бъде обсъдена и на конференцията на Европейския комитет на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC), която се провежда в София на 6 и 7 април. 

Да се плаща за музика на флашки и дискове, но само за тези, които правят печалба от този вид разпространение, е идеята на "Музикаутор". 

В София над 100 представители на дружества за авторско право от цял свят приеха резолюция, която да гарантира справедлива компенсация за авторите на защитени от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) произведения, които се копират от физически лица на информационни носители за частно ползване.

В момента механизъм за компенсационни плащания съществува единствено формално и правната рамка е практически неприложима.

В резултат България е единствената страна-член на Европейския съюз, в която тази система никога не е работила. По този начин и правоносителите, а и самата държава, която би имала приходи в бюджета си от подобна дейност, са ощетени.

Механизмът, който е възприет в страните-членове още през втората половина на 20 век, е крайният потребител да има свободата за ползва за свои нужди защитено съдържание, но без това да ощетява авторския труд. Този ефект се постига чрез заплащане на компенсационни възнаграждения от страна на „междинен играч” във веригата отношения „носители на права – краен потребител“. Това са основно производителите и вносителите на носители и записващи устройства, с които такова копиране може да се осъществява. Тези компенсационни плащания следва да са в ниски размери, определени от ЗАПСП, формирани като процент от цената на едро или цената на вноса. Така цените на носителите за крайния потребител де факто няма да бъдат увеличени.

Наред с обективните ползи за правоносителите, този механизъм легитимира копирането за лични нужди от крайните потребители и дискредитира всякакви възможни спекулации от типа „свалянето се наказвало”. От въвеждането на компенсации за частното копиране се очаква да постъпят допълнителни средства и в Национален фонд „Култура“, като по този начин България ще има още един инструмент за стимулиране на културните си индустрии.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2016 в 11:58

Коза остра, тези мишоци от Мюзикаутор нищо не разпределят! Онези от Профон и те! Последен факт - изгоряха им близо 10млн лв в КТБ. По отчет парите са "неразпределени суми по автори за минали периоди".
Предпоследен факт - 17% от събраните средства от Мюзикаутор отиват за издръжка на самата организация, каквото и да значи това.
В една от двете работи и онова бездарно мазно свиче - синът на великия Емил Димитров.
Така че айде малко по-сериозно.
ДГД за всички администратори на аф-ТУРСКИ права!
Да живеят концертите и свободното споделяне.

11.04 2016 в 10:43

За тези, които си нямат грам идея, Музикаутор разпределя възнаграждения от България за близо 100% от авторите по света.

06.04 2016 в 19:08

Аз имам една флашка с около 360 песни без нито една българска. Това е като простотията на Блатечки, че му крадат от хладилника, а реално никой не му гледа филмите.

06.04 2016 в 18:56

@sana
Ти се майтапиш, но преди години имаше и такова предложение. Пак от същите хубавци - „Музикаутор“ и техните колеги от „Профон“. Дори бяха направили едно сърцераздирателно клипче с една певица, която пееше с китара на улицата, а минувачите вместо да ѝ дават пари, взимаха вече оставените.
Но няма страшно. Най-много Явор Колев да се разджафка (прави го почти всяка пролет) и после всичко ще утихне... до догодина.

06.04 2016 в 18:33

Да се плаща и за въздуха, който дишаме! Все пак в него се съдържат нечии пръдни, авторите им заслужават възнаграждение.

06.04 2016 в 17:22

Музикаутор , и на вас да ви еба майката ...Всъщност що майката ?
............Я пак да пробвам !
Музикаутор , черен хуй шестограм за вас . Кон да ви го напере на кална поляна .
Второто стана по-добре .

06.04 2016 в 16:10

е защо само за флашките да плащаме, и като си тананикаме - също.
и вървейки по улиците, ако ушите ни доловят някое парче - също да се плаща.

06.04 2016 в 15:13

добре бе аз не мога да разбера кво изватено жалко подобие на човке треа да си, за да печелиш милиони, ама да те е яд че си изпуснал 200 лв/евро за тва че хората ти правят БЕЗПЛАТНА реклама като разнасят музиката ти? еб*ти изродите, ако многото пари идват с такава алчност и деменция, по-добре е да съм си беден.

06.04 2016 в 14:49

@БирникЪ : много леко го раздаваш... Флашка...
Аз предлагам по 1-2 бройки от старите 5MB твърди дискове за IBM360 да си заврат отзад!

06.04 2016 в 14:03

Какви флашки бе тия в кой век живеят? Има YouTube че и с клипа си слушаш музика, както и онлайн радио станции. Ще си хабя флашката за музика да бе, има доста по-важни файлове за тая цел.