Военният музей прави изложба с дарени реликви

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2018 в 10:22 1423 0

Националният военноисторически музей в София ще открие изложбата „Памет за бъдещето“, която представя част от даренията, получени от музея през изминалата година. Експозицията ще бъде открита на 25 януари в 16 ч.

Тя е жест на признателност към всички, благодарение на които сглобяваме разказа за нашето минало, казват от музея.

Изложбата включва част от 1594-те дарени реликви на емблематични за българската история личности, получени от техни наследници, както и техника и снаряжение, дарени от военните формирования в страната. Сред тях са кортик и отличия на единствения командир на дивизия от Българската армия, загинал по време на Втората световна война – генерал-лейтенант Боньо Пиронков, албум на 53-ти Орловски випуск на Военното на Н.В. Училище (1931 – 1934), както и генералска шпага и отличия на генерал-майор Иван Хубенов. Колекцията от хладно оръжие на музея е допълнена и от еспадрон (тренировъчна сабя) на един от изтъкнатите военни юристи в междувоенния период и председател на Софийския военен съд от 1942 г. – полк. Иван Добрев. Любителите на авиацията ще имат възможност да видят съвременен летателен костюм на генерал Константин Попов, използван по време на службата му в авиобаза Граф Игнатиево, и други интересни експонати.

В знак на благодарност към дарителите всеки един от тях ще получи грамота за дарение и билет за целогодишен безплатен достъп до Националния военноисторически музей и неговите филиали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови