Украйна е безапелационен фаворит на букмейкърите за Евровизия

Таня Николова 09 май 2022 в 15:42 2670 2

Снимка EBU / CORINNE CUMMING

Украйна е безапелационният фаворит за тазгодишното издание на Евровизия, показват данните на над десет от големите онлайн букмейкъри. 

Всички те отчитат около 50% шанс за Kalush Orchestra и тяхната песен Stefania. 

Войната в Украйна изглежда консолидира нагласите в полза на техния претендент и тази година, за разлика от досега, се открояват твърде малко други фаворити, съдейки по прогнозите.

Разликата между фаворита Украйна и следващите участници с най-високи шансове е неколкократна. Второто място си поделят Италия и Великобритания с 10%. Четвърта е Швеция - традиционно сред силно представящите се в конкурса страни - с 9% шансове според букмейкърите.

Всички останали държави, според прогнозите, имат едва 1-2% вероятност за победа. Сред тях е и България.

Kalush Orchestra печелят конкурса в родината си само два дни преди началото на руската инвазия. Първоначално те били класирани на второ място, макар да спечелили вота на публиката. Победителят Алина Паш обаче е дисквалифицирана, защото било установено, че е посетила незаконно Крим през 2015 г.

"В момента имаме специално разрешение да напуснем Украйна. След конкурса ще се върнем у дома и ще правим това, което правехме преди. Aз имам доброволческа организация. В нея членуват 35 души и помагаме на хората да намерят подслон, транспорт или лекарства. Всеки ден се опитваме да направим нещо, за да помогнем на украинците", обяснява фронтменът на групата Олег Псюк. Друг член на бандата обаче предпочел да остане в армията вместо да пътува до Торино, Италия, където този месец ще се проведат финалите на Евровизия.

Макар да е сериозен фаворит, групата не смята, че това се дължи само на войната в Украйна: "Разбира се, има прогнози и букмейкъри, но дори преди войната според тях бяхме на пето място, което значи, че песента се харесва на европейците. Тя е само на украински и се надяваме, че изпълнението ще привлече допълнително внимание към украинската музика", казват от групата.

България участва в Евровизия с песента Intention на Intelligent Music Project. Нашето участие е в първия полуфинал на 10 май. БНТ 1 ще го излъчи наживо от 22:00 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

09.05 2022 в 20:03

който и да излезе от Украйна, веднага го номинирам!

Вас какво ви притесняват травеститите, харесват ви подсъзнателно и се дразните на това че е така?

-5502

1

Разумен

09.05 2022 в 18:04

Няма ли пак някой травестит да изпратят, както обикновенно или всички са мобилизирани във ВСУ :))