Световноизвестни израелски автори гостуват на Софийския литературен фестивал в неделя

OFFNews 11 декември 2020 в 18:21 2726 0

Двама световноизвестни израелски автори ще бъдат гости на осмия Софийски международен литературен фестивал 2020.

Срещите с Ешкол Нево и Етгар Керет ще са онлайн на 13 декември (неделя). 

Срещите ще бъдат на английски с превод на български език и ще се излъчват на живо на страницата на фестивала: https://www.facebook.com/sofialiteraryfest.

Ешкол Нево е роден в Йерусалим през 1971 г. Учи копирайтинг в школата „Тирза Гранот“ и психология в Университета в Тел Авив. Ешкол Нево ръководи най-голямото училище за творческо писане в Израел и е считан за „кръстник“ на много изгряващи млади израелски писатели. Има публикувани романи, разкази и нехудожествена литература, книгите му са бестселъри в Израел и са преведени на десетки езици. Носител е и има номинации за много литературни награди в Израел и Европа. Някои от книгите му са адаптирани за театрални пиеси.

Неговият роман „Три етажа“, издаден от ИК “Колибри”, вече е в българските книжарници. Филмовата адаптация на романа с режисьор Нани Морети предстои да излезе през 2021 г. „Три етажа“ е избран от читателите в Тел Авив за най-добра книга за 2015 г., печели Платинената награда на Израелската асоциация на издателите и наградата Wizo във Франция, става абсолютен хит в Италия и е описан като „хипнотичен роман“ от Ню Йорк Таймс.

Етгар Керет е роден в Тел Авив през 1967 г. Най-четеният израелски писател от своето поколение е автор на множество разкази, на комикси, графични романи, филмови и телевизионни сценарии. Керет слива странното с баналното и предлага прозорец към сюрреалистичен свят, който е едновременно тъмен и комичен.

Неговите творби се публикуват в The New York Times, Le Monde, The Guardian, The New Yorker, The Paris Review, Esquire.

Сред многобройните му отличия са Платинената награда на Израелската асоциация на издателите, която той печели няколко пъти. Първият режисиран от него и съпругата му Шира Гефен филм „Медузи”, е удостоен с приза „Camera d'Or“ на Филмовия фестивал в Кан през 2007 г.

Книгите на Керет, бестселъри в Израел, са публикувани на над 45 езика. Последният му сборник с разкази „Авария на края на галактиката“ спечели най-престижната израелска литературна награда „Сапир“ (2018), а нейният превод на английски „Fly Already“ печели Националната еврейска награда за фантастика за 2019 г.

Етгар Керет вече е добре познат на българския читател с издадените от ИК “Жанет 45” пет сборника негови разкази и една книга за деца, а в близките дни ще се появи и сборникът разкази “Авария на края на галактиката”.

Онлайн срещата с Ешкол Нево е от 13:00 ч., а с Етгар Керет - от 18:00 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews