Световноизвестната Мария Гулегина избра 'Парсифал' в Софийската опера

ОFFNews 07 януари 2019 в 11:50 2092 0

На 30 януари и 1 февруари драматично сопрано Мария Гулегина ще пее в „Парсифал", ролята на Кундри, в Софийската опера. Търсената от всички световни сцени, Мария е запозната с постановката на „Парсифал" на Маестро Пламен Карталов и е пожелала да участва в нея.

На 26 април, след София, Гулегина ще влезе в интересния образ на Кундри от „Парсифал" отново на сцената на Мариинския театър.

Мария Гулегина за първи път в своята кариера премина на немски език, изпълнявайки партията на Кундри в операта „Парсифал" от Вагнер на историческата сцена на Мариински театър. Зад пулта по този случай бе самият маестро Валерий Гергиев. Сред като изпълни тази роля на 16 октомври 2018 г. в Мариинския театър, музикалните критици откриха в нея Вагнерова певица – и то такава, каквато не е срещана досега.

Мария Гулегина с нейния 35-годишен опит в изпълнението на „големи" италиански героини със сложни характери се разгърна тук и във вокален, и в драматичен план. Тя уверено и отчаяно, като повелителка на стихиите, удържаше взаимоизключващите се полюси на дивотата и светостта – това, което има у всяка жена, над което не пропуска дръзко и свободно да поразмишлява Вагнер. 

Мария Гулегина е смятана за едно от водещите драматични сопрани в света, единствената, която е изпълнявала главни роли в 16 нови постановки в театър Ла Скала, между които „Манон Леско", „Тоска", „Бал с маски", „Макбет" и др.

Гулегина е изпълнила над 165 пъти в Метрополитън Опера в Ню Йорк главните роли в „Аида", „Турандот", „Тоска", „Норма", „Макбет", „Набуко", „Андре Шение", „Дама пика", „Селска чест" и др.

Обявена от критиката за „Кралица на операта", тя често се представя в най-важните оперни театри по света, като Виенската държавна опера, Мариински театър, Баварската държавна опера, „Дойче Опер" Берлин, „Театро Лисеу", „Ковънт Гардън", „Опера Бастий", „Театро Колон", Болшой театър и др.

Наричана „Руското сопрано с Верди във вените", тя е носител на многобройни награди и отличия, между които „Премио Пучини" 2009, наградата „Джовани Дзанатело", златен медал „Мария Дзамбони", златен медал от фестивала в Осака, наградата „Белини" 2001, наградата Arte e Operosità nel Mondo от Милано и др.

За обществената си ангажираност тя е наградена с ордена на „Света Олга", най-високото отличие на руската православна църква.

Гулегина е почетен член на борда на Международния Параолимпийски комитет и е глобален посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови