'Свекърва': Най-добрата българска комедия в най-добрия си съвременен прочит

Зарина Василева 13 ноември 2019 в 14:09 3827 0

Със „Свекърва“ Антон Страшимиров печели конкурса на Народния театър, а сто години по-късно Петринел Гочев спечели сърцата на зрителите му.

Най-добрата българска комедия в най-добрия си съвременен прочит. Верен на себе си и непрекъснато изненадващ, Петринел Гочев представя едно силно кинематографично представление, наситено с изключителна динамика, лекота, ефирност и едновременно с това - силно въздействие на образите.

Тежката тема за трагизма на семейните отношения, извисила се в кресчендото на комедийното, се разгръща от великолепната актьорска игра на Надежда Петкова, Димо Димов, Стоян Руменин, Велислава Маринкова, Живко Гущеров, Тони Христова, Адриана Димова, Ангел Калев.

Режисьорското решение да повери женска роля на мъж – актьор отново се доказва като великолепно и бе силно адмирирано от зрителите. Човек обича да играе, дори неосъзнато, казва режисьорът и предоставя пълна свобода на актьорите,  изваждайки всяко тяхно хрумване на сцената.

Ненатрапчиви, но силно въздействащи сценографската визия и музиката в габровската постановка на „Свекърва“ подсилват усещането за пиршество на сетивата, а хореографията окончателно изтрива преградата между зрител и актьор.

Страшимировият индивидуализъм може да бъде напълно разгърнат само от Гочевия авангардизъм. И тази сплав от бит и романтика, трагизъм и комедия, застиналост и динамика, страст и смирение, не само достигна до зрителите, но и завинаги ги обрече на тайнството, наречено театър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови