Силви Вартан: Не искам дом в България, моята къща е в сърцето ми

OFFNews 23 април 2014 в 16:21 11376 3

Снимка Булфото

Силви Вартан

„Не искам дом в България. Къщата на дядо ми, която аз много обичах, бе разрушена преди години. Моята къща е в сърцето ми“.

Това сподели световноизвестната френска певица от български произход Силви Вартан пред журналисти ден преди концерта й в София. 

Френската музикална икона си припомни и при първите си посещения в България след падането желязната завеса.

„С брат ми Еди заварихме една обезкръвена България. Тогава си зададохме въпроса как можем да помогнем на тази страна“, разказа певицата.

Тежкото положение тук в първите години от прехода подтикват Вартан към серия от благотворителни актове. Нейната фондация подпомага детските болнични отделения в страната вече повече от 20 години.

„Когато започнахме, България беше в такова състояние, че първото нещо, което направихме, бе да започнем да изпращаме камиони с храна и помощи. После решихме да се съсредоточим в даренията към най-малките, към децата, които са нашето бъдеще“, разказа музикалната икона. Тя уточни, че даренията отиват директно към нуждаещите се, тъй като се опасява средствата да не бъдат отклонени или използвани за други цели. Последното дарение на фондация „Силви Вартан за България“ предостави на русенската неонатология специализирана апаратура на стойност 45 000 евро.

Певицата пристигна в София веднага след концерт в Токио, за да представи новия си албум „Силви в Нашвил“. Концертът е утре вечер в зала 1 на НДК.

„За 30 години на сцената се уморих от динамични изяви. Затова реших да се насоча към нещо по-интимно, където нещата са съпреживяни. Затова и спектакълът ми тук ще е нещо коренно различно от показваното досега“, сподели Вартан.

Силви Вартан е родена в България, но на 7-годишна възраст напуска страната. В средата на 60-те години се концентрира върху турнета и участия в САЩ. Участва в най-популярните по това време телевизионни шоута като "The Ed Sullivan Show", "Hullaballooh" и "Shindig".

Силви Вартан има издадени две автобиографични книги. Първата - "Между сянката и светлината" - разказва за софийското й детство, за първите години в тясната хотелска стая в Париж и любовта й с френската рокендрол звезда Джони Холидей. Вторият биографичен роман „Дума по дума“ бе издаден 7 април тази година. Премиерата на романа пред българската публика ще се състои днес от 18:00 във Френския културен институт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews