Ренато Брузон с концерт у нас в чест на Борис Христов

ОFFNews 15 май 2014 в 20:38 1925 0

Ренато Брузон. Снимка: giornaledifoggia.net.
Ренато Брузон. Снимка: giornaledifoggia.net.

Един от най-големите оперни гласове в света - 78-годишният баритон Ренато Брузон, ще бъде почетен гост на гала концерта за 100-годишнината от рождението на Борис Христов - на 18 май в Софийската опера.

Именитият българин Борис Христов е обявен от ЮНЕСКО за Личност на 2014-а (заедно с Ел Греко и Лермонтов).

На 27, 28 и 29 юни на пл. "Св. Александър Невски" ще има три премиерни представления на операта "Борис Годунов", в която Борис Христов прави една от големите си роли.

Ренато Брузон е роден в Гранце, малко градче, което се намира на 30 км. от Падуа, Италия.

Той се увлича още от малък по музиката и пее в местния църковен хор. После Брузон започва да изучава професионално пеене в Консерваторията в Падуа.

Ренато дебютира на оперната сцена през 1960 г. като Граф ди Луна в „Трубадур”.

В следващите години играе Рикардо в „Пуритани”. През 1969 г. Брузон прави дебют на сцената на Метрополитен опера като Енрико в „Лучия ди Ламермур”.

След една година той се запознава с големия диригент Рикардо Мути. Двамата дебютират в „Бал с маски” във Флоренция. През 1972 г. певецът играе на сцената на Ла Скала и изпълнява ролята на Антонио в операта „Линда ди Шамони”. Същата година Брузон взема участие в Единбургския Международен кинофестивал като Ецио от „Атила”.

През 1975 г. баритонът успешно замества Пиеро Капучили като Ренато в „Бал с маски”. 1978 г. е една от най-успешните в творческата биография на певеца. Той е поканен във Виенската държавна опера, за да изпълни ролята на Отело в едноименната опера.

Успехът му е толкова голям, че престижният австрийски театър го награждава със званието "камерзингер".

През 80-те години на миналия век Ренато се обръща към класиката на XVIII век. Играе Дон Жуан, Жерар от „Андре Шение” и др. 

Много оперни критици определят Брузон като най-добрият Риголето след легендарния Тито Гоби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови