Quantcast

Здравейте, ние сме Laibach. Пристигаме с мир!

Владимир Йончев Последна промяна на 15 май 2014 в 12:00 6417 5

Laibach
Laibach

Много въздействаща видеопокана за концерта си на 21 май в София изпратиха музикантите от Laibach до българските си фенове.

Видеопосланието е изцяло на български, макар и със силен акцент.

Легендарната словенска група ще има концерт в Sofia Live club, а OFFNews е медиен партньор на събитието. Билетите вече са в продажба и струват 45 лева.

Лайбах е най-странната, най-коментираната и вероятно най-успешната група от бившия Източен блок. Това вероятно е единствената група в света, която е забранена още преди да бъде създадена - само заради плакатите, с които кани публика на първия си концерт в изоставена фабрика, за който съставът на групата още не е уточнен.

Забрана е наложена и заради името й - немското произношение на словенската столица Любляна.

Laibach са основатели на движението Neue Slovenische Kunst (Ново словенско изкуство) - най-силното интелектуално дисидентско течение в бившия соцлагер. Още по времето на Югославия обявяват, че създават своя виртуална държава без територия с името NSK и започват да издават паспорти за нея.

Най-честото обвинение срещу тях е, че проповядват фашизъм, на което отговарят: "Ние сме толкова фашисти, колкото Хитлер е художник".

Всъщност посланието на Лайбах е точно обратното на фашизма, но е доведено до такава крайност, че наистина е трудно разбираемо за ограничените им критикари.

Лайбах изследват границите, до които може да стигне психологията на тълпата. Концертите им са като учебник докъде може да се стигне със злоупотребата с пропагандата и манипулацията и безпощадно показват колко безпомощен може да бъде човек срещу тях.

Фронтменът на Лайбах винаги е с будьоновка. Запазена марка на концертите са двете барабанистки в кожени униформи, а в песните им най-често се редуват стихове на немски, английски и словенски, но също така и на други езици. Най-емблематичният им албум е Volk, познат в DVD-версията си и с името Devided States of Amerika (Разделените щети на Америка). Всичките песни в него са кавъри на химни и популярни песни в претендиращи да са империи страни, използвани за надъхване и манипулация на населението.

Най-големият хит на групата също е кавър - потресаваща военна версия на леката песничка от 80-те Live Is Life, която във варианта на Лайбах се казва Opus Dei.

Концертът в Sofia Live Club на 21 май е третият на Лайбах в България, а предишните два бяха сред най-впечатляващите пърформанси, правени у нас. Запазена марка на концертите са видео ефектите, гротескно подчертани и докарани до болка, в които една от най-честите теми е гаврата с големи световни марки и национални символи.

Един от най-големите им познавачи - Ричард Уолфсън пише за тях:

На първо място, те овладяват маниерите на врага, използвайки съблазнителите парадни украшения и символи на държавната власт, а после преувеличават всичко до ръба на пародията.
След това обръщат фокуса към въпроси със силен обществен заряд – страхът на Запада от имигрантите от Източна Европа, игрите за власт в ЕС, аналогиите между западната демокрация и тоталитаризма.

Лайбах са групата, която най-силно е повлияла на далеч по-популярните от тях Rammstein. Рамщайн винаги признават това влияние и наричат Лайбах свои учители, макар че според най-верните фенове на словенците, популярната немска група е само бледо копие на оригинала.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.05 2014 в 14:52

Див Каратист, точно това имат предвид от Лайбах, че Хитлер е рисувал картини, но не е бил художник, защото е бил бездарник.

15.05 2014 в 14:04

Велики концерти, велика група. Ако сте фенове на посланията на "Стената" или просто харесвате музиката на Рамщайн, задължително отидете на концерта на Лайбах. Невероятно преживяване. Не всеки, който рисува добре или който пее и свири добре е артист. Понякога избухва искра на вдъхновение, която прави изкуството велико.

15.05 2014 в 13:36

Разбира се целта на 01/02 е да очерним... то друго можем ли да правим?

15.05 2014 в 12:54

този с "будьоновката" малко на путин мяза в погледа...

15.05 2014 в 12:30

„Най-честото обвинение срещу тях е, че проповядват фашизъм, на което отговарят: "Ние сме толкова фашисти, колкото Хитлер е художник".“

В интерес на истината Хитлер Е бил художник. :)
http://vbox7.com/play:00f463b982