Проектът PURE/small future представя идеята на философа Спиноза за вечността

ОFFNews 07 април 2017 в 15:35 3164 0

Хореографът и пърформър Християн Бакалов (България/Франция/Белгия) ще направи 4-дневен уъркшоп (24-27 април), отворен за непрофесионалисти, без значение от възрастта и физическото състояние в ДНК.

В последния ден на ателието ще бъде публичното представяне на процеса и резултатите. Зрителите ще влизат един по един, след предварително записване онлайн на имейл адрес [email protected] или www.facebook.com/dnkSpace

Уъркшопът е част от подготовката на новия проект на Християн Бакалов PURE/small future, в който артистът създава ситуации, за да свърже участниците един с друг чрез общи действия и чувство за емпатия.

PURE/small future е пърформанс-инсталация. Всеки зрител бива потопен индивидуално в поредица от ситуации и преживявания, чрез които се стимулира въображението и възприятието му за реалността. Публиката/участниците са преведени през различни пространства, в които визуални и сетивни композиции се активират чрез тяхното физическо присъствие.

PURE/small future е втората част от трилогия, вдъхновена от идеята на известния философ-рационалист Бенедикт Спиноза за вечност, поставяйки въпросите за раждането и смъртта: Как се раждат представите ни за самите нас и света? Как ги осъзнаваме и боравим активно с тях или просто да ги оставяме на мира? PURE е колективен ритуал, който изследва същността на нашето човешко състояния чрез преживяване на повишена интимност.

Християн Бакалов завършва Държавното хореографско училище – София през 1991 във випуска на Илиян Дрангажов и същата година е ангажиран в трупата на „Младия Балет на Франция” в Париж. Кариерата му на танцьор продължава в Националния хореографски център „Claude Brumachon” в Нант. С тази трупа, в продължение на 7 години, реализира световни турнета в Европа, Латинска Америка, Африка и САЩ.

През 1999 е поканен от „Младия балет на Франция” да постави 4 шансона, първия от които е "Au Suivant" на Жак Брел. В периода 2000-2005 Християн Бакалов поставя за City Center – Ню Йорк, Theater de Ranelagh - Париж, Консерваторията на Сеул - Корея, Консерваторията на Лион - Франция, Френския театър в Прага, Държавното хореографско училище - София, Балет Арабеск - София и Софийската национална Опера.

През последните 10 години, Християн Бакалов работи със световноизвестни имена в съвременния танц и театър като Робърт Уилсън, Жером Бел, Ян Фабр, Иво Димчев и много други.

През 2009 година Християн Бакалов се установява в Брюксел, участва в създаването на Volksroom, пространството за съвременно изкуство на Иво Димчев.

Християн Бакалов е носител на наградата на "Rayonnement de L'Opera de Paris". Завършил е педагогика в Националния Център за танц в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!