Препоръчваме ви: '12 гневни' в Театър 'Възраждане'

OFFNews 15 декември 2019 в 06:24 2944 0

Краят на съдебно дело. Дванадесет съдебни заседатели са събрани в малка, задушна стая, за да решат съдбата на обвиняемия – 18 годишно момче, обвинено в най-тежкото престъпление – предумишлено убийство. Всички са убедени в неговата вина. Всички, освен един. Един живот е отнет. Друг е поставен на карта. Ще успеят ли съдебните заседатели да решат безпристрастно дали е виновен или невинен? Ще успеят ли да загърбят собствените си предразсъдъци? Собственото си минало? Ако всички гласуват „виновен“, наказанието е едно – доживотен затвор.

12 Angry men (12 разгневени мъже) на Реджиналд Роуз е обявена за едно от националните богатства на САЩ. Написана е като телевизионна пиеса през 1954 г. и адаптирана за театър и кино в следващите три години. За първи път се появява на големия екран под режисурата на Сидни Лемът, с участието на Хенри Фонда. На следващите награди „Оскар“ е номиниран в три категории – за най-добър филм, режисура и адаптация на сценарий. Впоследствие с огромен успех многократно е филмирана и поставяна на театралната сцена. В нея са участвали звезди като Джак Лемън, Тони Данза, Оуен О‘Нийл, Том Конти, Мартин Шоу и други. На 64-я филмов фестивал във Венеция, журито присъжда специалната награда на филмовия режисьор Никита Михалков за неговата адаптация на сценария – „12“.

В своята режисура проф. Пламен Марков разчупва табутата и излиза от клишето на 12 съдебни заседатели – мъже, като въвежда женски образи. Те са преплетени умело, без да нарушават общия ритъм, подсилвайки ефекта на достоверност и стига до най-дълбоките кътчета на сърцата на зрителите.

Режисьор: Пламен Марков
Сценография: Мира Каланова
Композитор: Петя Диманова
Участват: Ивет Радулова, Донка Аврамова - Бочева, Лили Шомова, Виттория Николова, Костадинка Аратлъкова, Свежен Младенов, Георги Златарев, Йордан Ръсин, Анатоли Лазаров, Боян Младенов, Ивайло Драгиев, Христо Мутафчиев, Стефан Мавродиев, Жана Рашева, Христо Ботев Станчев

15 Декември, 19.00 (зала Надежда)

14 Януари, 19.00 (зала Надежда)

Билети тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови