Премиера на „Гарванът“ в Театър 199

Последна промяна на 09 януари 2013 в 12:04 3556 0

Калин Врачански и Теодора Духовникова в постановката
Калин Врачански и Теодора Духовникова в постановката "Гарванът"

В "Театър 199" в четвъртък от 19.30 часа ще бъде представена премиерата на пиесата "Гарванът". 

Автор на пиесата е младата Калина Попянева, която през 2010 г. спечели с нея последното засега издание на организирания от театъра конкурс за съвременна българска камерна драматургия на името на актрисата Славка Славова (1924-2002). Режисьор на дебютната за авторката постановка е Бина Харалампиева.

„Гарванът“ е обявен за „психотрилър, в който братът е демон за сестра си“. В главната роля на брата ще влезе Калин Врачански, по-познат като Камен от сериала „Стъклен дом“, а сестрата ще бъде изиграна от Теодора Духовникова, която участва в сериала „Под прикритие“ и филма „Прогноза“.

"Гарванът" отразява обърканите взаимоотношения между брат и сестра, онази тънка граница в съзнанието ни, когато обичта и омразата не са две, а само едно чувство – "любовомраза", споделя Калина Попянева, цитирана от БТА.

Толкова сложно чувство, което е присъщо на всеки от нас - понякога "любовомразата" ни кара да действаме импулсивно, да нараняваме, а после - да съжаляваме за изречените думи или безумни действия. Един-единствен миг от миналото променя живота на двамата герои и ги свързва завинаги заедно.

Сестрата говори винаги за времето преди "онзи миг", а Братът - за времето след него. Всекидневието е протяжно и само нюансите на сивия цвят отбелязват безкрайната върволица от дни, чрез които времето се превръща в безвремие. А Гарванът става символ на вечната самота и вътрешната пустота на душата, казва авторката.

Как героите да излязат от изградения от самите тях капан, без да загубят същността си; нима най-близкият ти човек не олицетворява живота; ако този човек изчезне - нима светът ще продължи да съществува; кой е слабият и кой е силният. Това са само част от въпросите, които занимават авторката Калина Попянева.

Теодора Духовникова е завършила НАТФИЗ през 2000 г. при професор Снежина Танковска. В театър "София" изпълнява роли в "Развратникът", "Любовни булеварди", "Полковникът и птиците". Дебютира в Народния театър "Иван Вазов" с ролята на Саломе в едноименната пиеса от Оскар Уайлд. Други нейни роли - в "Да си вземеш жена от село", "Моногамният", "Домът на Бернарда Алба", "Дон Жуан" по Молиер, "Идеалният мъж" и др. Участва в българския филм "Прогноза" и сега - в сериала "Под прикритие". В чуждестранни продукции, снимани у нас, си е партнирала с Жан Клод Ван Дам и Вини Джоунс.

Калин Врачански, който стана звезда със сериала "Стъклен дом", има богата сценична биография. Завършил е НАТФИЗ в класа на проф. Здравко Митков през 2002 г.В театър "София" е от 2008 г., участва в спектакли като "Уморените коне ги убиват, нали?", "Принцеса Турандот", "Ревизор", "Четири стаи", "Грозният", "Електра, или свалянето на маските", "Тримата мускетари", "Коварство и любов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови