Португалецът с ново сърце Салвадор Собрал завърши 25-ото издание на джаз феста в Банско с българска песен пред многохилядна публика (видео)

OFFNews 14 август 2022 в 13:32 5655 0

Салвадор Собрал

Снимка Банско джаз фест

Португалецът спечели Евровизия през 2017 г.

Португалецът Салвадор Собрал, който спечели Евровизия 2017 г. с прелестна и нежна песен, написана от сестра му, докато чакаше да му намерят ново сърце, което да бъде трансплантирано и трогна целия свят... днес е жив и здрав, и направи емоционален завършек на 25-ото издание на джаз феста в Банско.

По време на концерта си той сподели пред публиката, че е за пръв път в България, но демонстрира завидни познания по български език при общуването си с хилядите хора пред откритата сцена на централния площад в Банско.

Кулминацията на вечерта бяха две изненади, подготвени от него. След изпълненията с бенда си, Собрал остана сам на сцената пред рояла, където лиричните мелодии от репертоара му преминаха в една от най-обичаните български песни – "Я, кажи ми, облаче ле бяло“.

Финалната вечер можете да гледате ТУК.

В съботния ден Собрал участва в уъркшоп със студентите в джаз академията, организирана в рамките на фестивала, а за топлото посрещане разказа на голямата сцена. Собрал сподели, че младите музиканти са го изненадали с факта, че знаят перфектно песента Amar Pelos Dios, с която той спечели конкурса „Евровизия“ през 2017 г. Изненадата беше пренесена на сцената, когато Ивана, Яница и Александрина от академията изпяха песента заедно със Салвадор Собрал, който акомпанираше и на пианото.

Салвадор Собрал попя по време на своя уъркшоп със студентите в академията, но най-вече даде възможност на студентите да излязат и да пеят с неговите музиканти. Разказа им как се е чувствал по време на Евровизия - "Дали съм се притеснявал?! От какво да се притеснявам, знам песента, знам текста подготвен съм, какво би могло да се обърка?! Ключът към това да си спокоен и отпуснат на сцената се крие в подготовката. И много важно е да има граници, дори когато импровизираш, тогава имаш контрол върху това, което правиш". Сподели, че не обича скат пеенето, предпочита винаги да има думи и че дори често рапира. Урокът започна с Happy Birthday за един от неговите музиканти и завърши с песента, с която Салвадор Собрал спечели Евровизия.

Финалното изпълнение бе сред събралото се за концерта множество. Собрал слезе от сцената и отиде сред хората, което екзалтира още повече публиката.

Емоциите започнаха още в началото на последната вечер от тазгодишното издание на фестивала. През целия съботен ден в Банско валя дъжд, но небето се изчисти преди началото на вечерните концерти. Първият концерт днес бе на Гвардейския представителен оркестър на България, а след него Ада Монтеланико пя джаз на италиански.

В началото на вечерта, кметът на Банско Иван Кадев благодари на всички, с чието съдействие е осъществено 25-ото издание на фестивала, както и на Министерството на културата, под чийто патронаж е събитието.

Fестивалът премина с 29 концерта, изпълнители от 16 държави, повече от 250 участници. Организатори са община Банско и асоциация "Фестивалите в България“, които вече подготвят следващото издание догодина - от 5 до 12 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови