''Портокалова кожа'' - премиера на театър ''Възраждане''

OFFNews 09 септември 2020 в 11:18 3781 0

"Портокалова кожа" е новото заглавие на театър "Възраждане". 

Спектакълът е по едноименната съвременна сръбска пиеса на Мая Пелевич се вглежда направо в раните на днешния ден. Режисьорът Петър Денчев извежда тревожни нюанси за нашето съществуване и поставя някои основни въпроси за това докъде сме стигнали в неолибералния свят, в разомагьосването на йерархиите и издигането на консуматрството в единственият път към себеутвърждаване.

Тази история носи всички реквизити на това живеене - пластичната хирургия, клубния живот като единствената възможна социализация, доминирането на патриархата, трансформирането му в женско състезание и завист, преобръщането на всяка подредба на ценности на обратно, страхът от бременността, липсата на отговорност към собственото възпроизвеждане.

Всичко това е съпроводено в синхрон с функционалната и провокативна визия на сценографа Петър Митев и оригиналната музика на Христо Намлиев. 

Премиерният спектакъл ще се играе на 19 септември от 19 часа.

Петър Денчев е български театрален режисьор и писател. Завършва НАТФИЗ “Кр. Сарафов” през 2010 г., а след това и магистърска специалност “Театрално изкуство” (2017). От завършването си досега е реализирал над петнадесет спектакъла на сцените на големите театри в страната - сред, които “Карнавал” (ДТ “Г. Милев” Стара Загора), “Медея” (ДТ “С. Огнянов” Русе), “Морски пейзаж” (НТ “Иван Вазов” София), “Бурунданга” (Сатиричен театър, София), “Мизантроп” (Фабрика 126, София), “Едноокият цар” (ДТ “Ст. Бъчваров” Варна), “Телефонът на мъртвеца” (ДТ “Ст. Бъчваров” Варна), “Козметика на врага” (ДТ “Стефан Киров” Сливен) и др. Автор е на романите “Тихото слънце” (2012) и “Малкият бог на земетръса” (2019), както и на сборника с разкази “Истории в минало време” (2011) . През 2007 г. печели награда за нов български роман с ръкописа “Тъй, както мъж целува жена, която обича”. Негови текстове са преведени на английски, немски, сръбски, словенски, македонски. През 2019 г. е награден със специална награда на Столична община за изкуство от Фондация “Стоян Камбарев”.
“Портокалова кожа” е първата му постановка в театър “Възраждане”.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови