Полемика за естетическите качества на ''Викът на украинската майка'' в медиите и социалните мрежи

OFFNews 13 май 2022 в 15:19 8465 4

Викът на украинската майка

Снимка Youtube кадър

Викът на украинската майка

Полемика за естетическите качества на скулптурата "Викът на украинската майка", която днес бе издигната срещу Паметника на съветската армия в София, избухна в социалните мрежи.

Скулптурата на Неделчо Костадинов отнесе и критики, че е гротескна и грозна и че самата творба е била създадена по друг повод, преди войната в Украйна. Статус от фейсбук профила на скулптора показва проект за фигурата на плачещата майка още от 2019 година.

Пред сайта "Площад Славейков" Неделчо Костадинов коментира, че самата скулптура всъщност е напълно нова и е отлята от метал преди две седмици.

Костадинов разказва, че процесът по създаването на една скулптура не е прост и в случая всичко е започнало през 2020, но е приключено съвсем наскоро. "Самото създаване е дълъг процес. В крайна сметка аз съм авторът и аз определям кога е завършена", коментира той.

На упрека, че творбата е на грозна жена, скулпторът отговаря: "Истината е грозна и няма друга истина".

"Самото състояние, което тази скулптора изобразява, е красиво като енергия и излъчване. И най-красивият човек, когато изпадне в състояние на злоба и гняв, става грозен", добавя Костадинов в отговор на въпрос на сайта "Площад Славейков".

Отливането на творбата е струвало 2000 лева, които са осигурени от рекламната агенция на Диана Дамянова, чийто съпруг Джеки Стоев-Чарли е в инициативния комитет за събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews