Поетът Борис Христов получи голямата награда на "Перото"

OFFNews 07 ноември 2015 в 15:11 4335 0

Борис Христов.

Вчера вечерта литературният клуб към НДК - "Перото", връчи своите награди в областта на поезията и прозата.

Голямата награда бе връчена на поета Борис Христов, който не присъства на церемонията, за това от негово име статуетката получиха арх. Стефан Добрев и Йонко Йончев от издателство “Рива”.​

Наградата ​​за детска литература” получи Юлия Спиридонова-Юлка за книгата си “Бъди ми приятел”, а за поезия - Ани Илков с “Подготовка за напускане на сърцето”.

Призът за превод взе Анджела Родел с работата си на английски по “Физика на тъгата” от Георги Господинов, а Катерина Хапсали получи отличието за роман със своето “Гръцко кафе”.

Призовете в различните категории бяха връчени от световната писателка Маргарет Мацантини, заместник - изпълнителния директор на Федерацията на европейските издатели Енрико Турин, авторът на наградата проф. Емил Попов и от директора на Национален център за книгата (НЦК) Светлозар Желев.

Церемонията по връчването на наградите ще бъде излъчена по БНТ 1 утре, 8 ноември, от 15:50 часа.

Борис Христов завършва гимназия в Перник и българска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий“ (1970). Работи като учител в Перник (1971-1972), като журналист и редактор. Автор е на книгите “Вечерен тромпет” (1977;1979), “Честен кръст” (1982), “Бащата на яйцето” (1987), “Думи и графити” (1991; 2002), “Крилете на вестителя” (1991), “Смъртни петна” (1991), “Думи върху други думи” (1992), “Поезия” (2004), “Каменна книга” (2006), “Спомени за хора, камъни и риби” (2013), “Книга на мълчанието” (2014), както и на множество сценарии за игрални, документални и анимационни филми. Негови стихове са преведени на английски, немски, руски, италиански и други езици. Съставител е на редица сборници и антологии, сред които “Български разкази на ХХ век” (1995), “Народни писмена” (1995), “Веда Словена” (1998) и много други. Носител на Голямата награда на СУ “Св. Климент Охридски” (2000).

"Перото" е първото по рода си литературно пространство в България, което работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да обедини под един покрив и на една маса, всички приятели, създатели и разпространители на добрата литература по света и у нас. Замислено като средище за различни литературни клубове, интересни срещи, разговори, генериране на идеи и място за създаване на литературен контекст, "Перото" има за цел да съществува като истински дом на книгата, в който съдържанието се крие дори в топлата чаша кафе или в ароматното вино, поднесени от най-усмихнатите хора в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови