Пътят на коприната в изложба на български и китайски художници

Тя се открива днес в Националната галерия и е по повод 70-ата година от установяването на дипломатически отношения между двете страни

OFFNews 28 ноември 2019 в 06:15 2646 0

Светозар Бенчев, „Обект W“, 2016

Изложбата "Пътят на коприната: от традицията към съвременността" се открива днес в 18 ч. в Национална галерия Двореца в София, съобщава Националната художествена академия.

Чрез нея преподаватели от НХА и Централната академия за изящни изкуства в Пекин ще отбележат 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай.

В изложбата, която ще може да бъде разгледана до 26 януари 2020 г., участват 40 български и 51 китайски преподаватели, чиято творческа индивидуалност се разгръща в разнообразието от стилове и теми и чрез богатия диапазон на изразни средства от класическата живопис и графика до дигиталния печат и смесените техники.

Проектът се провежда в рамките на сключените споразумения между Национална художествена академия в София и Централната академия за изящни изкуства в Пекин. През декември 2018 г. изложбата бе показана в Имперския музей на изкуството в Пекин и посрещната с голям интерес от китайската публика.

За откриването на изложбата в София пристига делегация от петима преподаватели от Централната академия за изящни изкуства в Пекин (CAFA): проф. Лиу Пиндзин – вицепрезидент, проф. Юе Циеншан – партиен секретар на под-факултета по китайска живопис, проф. Чън Къ – ръководител на катедра „Скулптура", под-факултет за изящни изкуства , проф. Лиу Шанин – заместник-директор на катедра „Маслена живопис" под-факултет за изящни изкуства, Юе Дзиецюн – директор на отдела за съвместни иновации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови