Оля Стоянова спечели конкурса на Театър "София" за съвременна пиеса

Бистра Величкова 12 декември 2012 в 00:00 6637 0

Оля Стоянова
Оля Стоянова

"Покана за вечеря" на Оля Стоянова спечели конкурса на Театър "София" за съвременна българска пиеса.

"Написах пиесата за два дни. Това за мен е страшно много свободно време", сподели Оля Стоянова пред OFFNews, която освен че пише интензивно, е и майка на три деца. "Идеята и сюжетът обаче бяха дълго време в главата ми."

Пиесата "Покана за вечеря" разказва за това как едно семейство се сбогува с близък човек. Сбогуването е повод да си кажат всички неща, които са премълчавали през годините. Идеята беше това тъжно събитие да мине и през хумора, но не онзи еднопластов хумор, а да се говори за важните събития с повече лекота, разказа авторката на наградената пиеса.

"Бях присъствала на подобно сбогуване. Направи ми впечатление, че всеки човек вижда по различен начин този, с когото се сбогуват. През очите на всеки един,той се оказва различен".

"Не съм мислела да напиша сюжета като разказ. Още, когато идеята беше в главата ми, имах усещането за диалог. Това е едно от нещата, които най-много ми харесва в драматургията - това, че имаш свободата да махнеш всичко излишно, всички описания и да остане само чистия диалог", сподели Оля Стоянова.

Наградената пиеса "Покана за вечеря" ще бъде поставена на сцената на Театър "София" през следващия театрален сезон - 2013/2014 г. Тогава ще станат ясни имената на режисьора и актьорския състав в постановката.

По-рано тази година Оля Стоянова получи първа награда за пиесата "Малки ритуали за сбогуване" в националния конкурс за българска пиеса на абсурда "Наум Шопов". Наградата раздели с Иван Димитров. Репетициите за пиесата се очаква да започнат до края на годината в Благоевград, където ще се играе.

Оля Стоянова е журналист и писател. Автор е на три стихосбирки "Фотографии" (2000), "Проза" (2002) и "Пътна карта" (2003), на романа  "Лични географии" (2005) и на сборник разкази "Какво сънуват вълците" (2011). Наскоро в съавторство със съпруга й Живко Джаков издадоха книгата "Пътеводител на дивите места". Оля Стоянова има множество награди за поезия, проза и журналистика. Пиеси пише от близо година.

Театър "София" взима под внимание няколко пиеси, участвали в конкурса, като при съгласие на авторите им, предлага издаване на сборник с текстовете и разпространението им в театралната мрежа.

Пиесите са: „Без вълнения“ от Ружа Лазарова, „Смърт с кисело зеле“ от Юлия Каракашева и Никола Статков, „Човек в коридора“ от Деляна Манева, „Обикновени разговори“ от Илиян Николов, „Облаче“ от Александрина Делова.

Журито, което оцени творбите в конкурса, е в състав: Ириней Константинов - председател на журито, Богдана Костуркова – драматург в Театър „София“, Димитър Стайков - театровед, Камелия Величкова – представител на Банка ДСК, Камелия Николова - театровед, Николай Поляков - режисьор, Стайко Мурджев - режисьор.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews