Нов симфоничен оркестър с концерт от поредицата ''Да си върнем музикалните таланти на България''

OFFNews 15 февруари 2022 в 09:56 2974 0

Нов симфоничен оркестър продължава поредицата си от концерти под мотото "Да си върнем музикалните таланти на България".

На 26 февруари от 19.30 часа в зала България почитателите на класическата музика ще мога да чуят две произведения, които се свирят рядко и представляват сериозно музикално предизвикателство за всеки световен оркестър.

Под палката на диригента Петко Димитров световноизвестният български цигулар Веселин Демирев ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър No 1 от Дмитрий Шостакович.

Другата творба, която ще прозвучи в изпълнение на Нов симфоничен оркестър е емблематичната Фантастична симфония от Хектор Берлиоз. Творбата на френския романтик е програмна, в 5 части и е възприемана от мнозина за едно от най-високите достижения на музикалния романтизъм.

НОВ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР е създаден преди 30 години от музикалния критик Юлия Христова. Днес съставът е утвърден като институция, стъпила върху европейските музикални традиции и представила богат репертоар включващ музиката от барока през класиката и романтизма до авангарда. Оркестърът е единствената българска културна институция, адаптирала изцяло американския модел на частно финансиране и мениджмънт. През годините са привлечени над 800 дарители – личности, фамилии, организации, корпорации. Над 1000 са младите музиканти минали през школата Нов симфоничен оркестър.

ПЕТКО ДИМИТРОВ е изтъкнат диригент и педагог, работил с редица младежки оркестри и консерватории в САЩ, като Juilliard School, Lakeland Youth Symphony Orchestra, Ridgefield Youth Symphony Orchestra, Ridgefield Symphony Orchestra, Symphony in C in New Jersey и др. Носител на наградата „Бруно Валтер“. През 2019 г. се завръща в България, въпреки популярността си като преподавател по оркестрово свирене в САЩ и ръководител на младежки оркестри и поема музикалните състави на Англо-американското училище в София.

ВЕСЕЛИН ДЕМИРЕВ е първият конертмайстор на Нов симфоничен оркестър, от съдаването му през 1991 г. През 1993 г. заминава за Далас /САЩ/, където става преподавател по цигулка, по късно се премества в Европа и заема мястото на концертмайстор на оркестъра в Олборг, Дания, където е и до днес. От 2018 г. е и гост концертмайстор на Orquesta Sinfonica de Madrid.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!