New York Theatre Workshop поставя пиеса на Майя Праматарова

Бистра Величкова 11 януари 2013 в 20:19 3942 0

Пиесата
Пиесата "Не минавай по моста" на Майя Праматарова

Aвторитетният театър "New York Theatre Workshop" поставя пиесата „Не минавай по моста“ от българката Майя Праматарова.

Пиесата ще се играе от 29 януари до 3 февруари на сцената на американския театър на East Fourth Street в Ню Йорк.

Това е третата пиеса на Майя Праматарова, която се осъществява в Съединените щати.

Текстове на Праматарова са играни още в Русия, Белгия и България.

В настоящата реализация участват Тони Наумовски, Евгения Радилова, Джо Джо Христова и Албена Керванбашиева, актьори, които постоянно работят в САЩ.

Режисурата е на Ставри Карамфилов, музиката - на Георги Арнаудов. Сценографията и мултимедията са дело на Владимир Гусев. Хореография и плaстикa - Албена Керванбашиева; костюми - Христина Христова.

"Действието на пиесата се развива в Манхатън - остров, свързван с останалия свят с тунели и мостове.

"Не минавай по моста” е пиеса-предупреждение за онази тънка граница, която всекидневно преопределяме, изправени пред предизвикателствата на съвременния свят”, казва драматургът.

Според режисьора Ставри Карамфилов, в тази пиеса Ню Йорк "не е географско понятие, а състояние на душата”. Всеки жест, всяка реплика в пиесата са житейски мотивирани, кaто едновременно с това съдържат загадка и абсурд.

"За мен е феноменално, че българската драматургия битува не само на фона на националното, а и извън пространството на нашата родина”, подчертава той.

През есента на миналата година пиесата "Очите на другите” на Иван Димитров беше поставена в Театър "Ню Охайо" в Ню Йорк. Българската й премиера предстои – на 15 февруари в Народния театър „Иван Вазов“.

„Ние сме таланти, които влачим пространството в контакт с целия свят. Десет години не съм била в България, но си работя за България“, споделя Праматарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови