Народите имат различни празници. Празник на жаждата за знания има само България

Александра Маркарян 24 май 2018 в 15:46 3114 0

Красимир Вълчев

Снимка МОН

Красимир Вълчев

Отбелязваме духовния празник на България - 24 май. Народите имат различни празници. Празник на жаждата за знания има само България. Това се казва в обръщението на министъра на образованието Красимир Вълчев по повод Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Днес нямаме колебания, че трябва да инвестираме в образование. Това подсказва и историята ни. Затова и българското правителство постави отново образованието като свой приоритет, подчертава Вълчев.

Той се обръща към учителите с думите:

"Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието. А най-важният фактор в образованието са учителите. Вие сте тези, които гарантират успешното бъдеще на следващите поколения. Затова не само поднасяме своето уважение към Вас. Имаме ангажимента да продължаваме и увеличаваме инвестициите в сферата на образованието.

Днес все по-трудно прогнозираме бъдещето. Не знаем със сигурност какви специалисти ще ни бъдат нужни след години. Ясно е обаче: всеки ученик трябва да има езикови и математически умения и знания по природни науки, но и новите умения – предприемачески умения и креативност и може би най-важното умение - да учи. Това са предизвикателствата пред всички нас".

До учениците Вълчев пише:

"Бъдещето на знанието е гарантирано. Настоящето е вече доказателство за това. Новите технологии създават нови възможности. Позволете на Вашите учители и родители да Ви изведат по пътя на знанието към успеха. А ние ще продължаваме да работим, за да осигурим за вас нови обучителни и професионални възможности".

Посланието му към родителите е:

"Бъдете опора както за своите деца, така и за училището. Родителите са основният партньор за постигане на устойчивост и сигурност в образователната среда. Без сътрудничество и взаимно уважение няма как да постигнем напредък".

На учените, творците и изследователите той пише следното: "След времена на трудности и превратности Вашата мисия отново заема достойното си място. Убеден съм, че заедно ще допринесем за решаването на важните за обществото ни проблеми. Затова и увеличаваме подкрепата си за българската наука и за младите учени. Вярвам, че все по-силно се нуждаем и от дейността на съвременните творци и таланти. Дълг и приоритет е ги подкрепим. За това те да останат в България. За да остане България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови