Най-старият бароков оркестър свири във Варна (видео)

OFFNews 18 април 2013 в 16:27 3267 0

I Musici di Roma
I Musici di Roma

Музикални инструменти на над 400 години ще звучат в уникален бароков концерт тази вечер във Варна.

Най-старият действащ бароков оркестър в света - „I Musici di Roma” („И Музичи ди Рома”) - ще потопи ценителите в атмосферата на 17-18 век с неповторими изпълнения на Росини, Верди, Паганини и Вивалди. „I Musici di Roma” правят първия в света звукозапис на Годишните времена на Вивалди и така го превръщат в една от най-известните композиции в света. През 70-те филмират и първото музикално видео на класическа музика.

За концерта си в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2013 италианските майстори идват със своята внушителна колекция от оригинални старинни инструменти. Сред тях е безценната цигулка на концерт-майстора Антонио Анселми, конструирана девет години преди рождението на Бах. Този лютиерски шедьовър – Амати от 1676 г., е създаден в прочутата със своите изкусни майстори Кремона в Северна Италия.

„Нашите инструменти са уникални и неповторими произведения на изкуството – казва с гордост маестро Анселми. - Те са част от артистичното и културно наследство на човечеството. Ние се докосваме до тях с огромно внимание и уважение, така като бихме постъпили с една велика картина или скулптура”.

Виолистът Масимо Парис, който е в оркестъра от 36 години, ще държи в ръцете си Гуарниери от 1697 г., а неговият колега Силвио ди Роко ще има честта да се представи с най-стария инструмент в колекцията Блаурок - Да Сало, изработена през 1600 г. в Бреша.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша