Награждават кинокритика проф. д.н. Вера Найденова с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

OFFNews 16 декември 2020 в 15:19 2113 0

Проф. д.н. Вера Найденова е предложена за удостояване с орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие за заслуги в областта на националното филмово изкуство и култура.

Предложението е на Министерството на културата.

Тя е родена в град Лазар Станево на 13 септември 1935 г. Завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и театрознание в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Вера Найденова е професор, доктор на науките, критик и теоретик в областта на филмовото изкуство. Личност със значителен и оригинален принос за духовното развитие на съвременната българска култура, един от най-компетентните специалисти на територията на оценъчно-оперативната и теоретико-естетическата мисъл.

Свидетелство за това са нейните книги "Актьори на българското кино" (в съавторство с Иван Дечев), "Човекът на екрана", "Керваните на киното пътуват", "Георги Георгиев-Гец", "Кино - познато и непознато", "Екранизацията - вечен спор?", "Унгарското кино 1964 - 2004", "Съвременният киносвят. Критически етюди" (четири преработени и допълнени издания). Също така и десетките статии, рецензии, портрети, студии за българското и световно кино на страниците на специализирания и всекидневния печат у нас и в чужбина.

Изключително стойностна е и дългогодишната й работа като преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където отдава знания и енергия за професионалното изграждане на поколения филмови дейци.

Творческите и научни изяви на Вера Найденова са я наложили като безспорен авторитет и са й донесли високото колегиално признание - един от "доайените" на нашата критика, както и наградата на СБФД за студията "Към портрета на Акира Куросава" в книгата "Нещо като автобиография или потта на жабата", наградата за книга - теория, история и критика на Българската филмова академия - 2011 за "Съвременният киносвят. Критически етюди" и наградата за оперативна критика и цялостен творчески принос на Българската филмова академия - 2015.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови