Наближава крайният срок за номинации за Европейска литературна награда 'Димитър Димов'

OFFNews 06 януари 2020 в 15:27 1957 0

Първият етап от организацията на второто издание на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ е към края си. Заявки за учредената под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних награда по повод 110 години от рождението на големия Димитър Димов, се приемат на имейл [email protected] до 15 януари (включително).

Право да номинират имат само издателствата, като всеки издател може да кандидатства с до 2 български и до 2 чуждестранни европейски романа от съвременни живи писатели, издадени у нас през календарната 2019 г. След подаване на заявките експертното жури отново ще определи петима финалисти, които ще бъдат обявени публично в края на март. Всеки от финалистите ще получи покана за лично участие във втората церемония по връчване на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ през май 2020 г., когато ще стане ясно и името на победителя. Носителят на приза печели парична награда в размер на 10 000 лева (5000 евро), грамота и специално изработена статуетка.

От тази година журито на конкурса смята да включи и допълнителна награда – за превод, която да бъде връчена на най-добре представилия се преводач на роман из подадените от издателите номинации за приноса му към точното интерпретиране и запазването на авторовия стил при превод от един език на друг.

Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на Стария континент и издадени на български език в предходната година – в случая през 2019-та. Първият носител на наградата е романът „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“) на френския писател Жером Ферари, който е отличен за книгата и с „Гонкур“ през 2012 г.

Формулярът за кандидатстване може да се изтегли тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови