На днешния ден преди 14 години се удави гениалният джазмен Есбьорн Свенсон

Пианистът умира при гмуркане само на 44, оттогава светът на джаза е в траур - гледайте филмче за него само в OFFNews

Искра Ангелова 14 юни 2022 в 21:42 4262 0

Есбьорн Свенсон

Снимка Wikipedia

Един от най-нежните джаз пианисти се удавя при гмуркане

Ингаро, Швеция, 14 юни 2008 г. Джаз пианистът Есбьорн Свенсон умира по време на гмуркане. Той е само на 44 години. Смъртта му отваря голяма пропаст в света на джаза. Почитателите му слушат музиката му с истинска тъга и до днес. Защото това е музика, която разтърсва. Триото няма как да бъде объркано. Те свирят парчета със завладяващи, пленителни теми, изпълнени с устрем и тъга.

Това са легендите e.s.t. Роденият през 1964 г. Есбьорн Свенсон, пиано, и колегите му Дан Берглунд, бас, и Магнус Острьом, барабани. Накратко: e. s. t. Запазена марка. Абревиатура с аура в целия свят на джаза. Със звук и вкус, които са уважавани и от почитателите на поп музиката.


Нищо чудно. Защото Есбьорн Свенсон е бил повлиян от поп музиката: "Slade беше една от любимите ми групи в младостта ми. Когато започнах да слушам музиката им, не владеех истински добре никой инструмент. Опитвах се малко на пиано, малко на китара, по малко на всичко." Едно бавно парче на групата Slade с красива партия на пианото е решаващият фактор - както и музиката за пиано на Лист, която майката на Свенсон свири, и джазът, който баща му слуша, но за който Свенсон се отваря постепенно.


Свенсон изучава музика и се интересува както от Йохан Себастиан Бах, така и от Кийт Джарет, работи като помощник на различни шведски и датски музиканти и през 1990 г. основава собствено трио, в което участва и приятелят му от детството Магнус Острьом: по-късно то се превръща в e.s.t. Фантастично трио.

За жалост краят е неочакван и трагичен, настъпва през 2008 г.: Есбьорн Свенсон иска да покаже на сина си Рубен завладяващия подводен свят. Един свят, който изглежда по съвсем различен начин. И звучи съвсем различно. Това е последното нещо, което Есбьорн Свенсон вижда и чува. По време на едно от гмурканията си на 14 юни през 2008 г. в архипелага край Стокхолм той не излиза повече. Други водолази го откриват безжизнен на дъното. На 44 години. Разследването показва, че очевидно въздуховодът на сухия костюм на Свенсон се е разхлабил и музикантът е изпаднал в паника. Спасителната акция е закъсняла. Феновете на Свенсон и голяма част от света на джаза дълго време са в шок и още скърбят.

*В тескта са ползвани материали от чуждия печат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови