Музикаутор отпусна близо 360 хил. лева за 100 български творци

OFFNews 28 юни 2016 в 14:52 3017 1

Иван Димитров

Близо 360 хил. лв. отпусна Културният фонд на Музикаутор за проекти на 100 български автори. Това стана ясно след заседание на Управителния съвет на дружеството на композитори, автори и музикални издатели.

„Подобна подкрепа за развитието на музикалната индустрия в България е без аналог, включително на ниво държавна политика. Това е директна подкрепа за творческите и културни индустрии“, коментира по този повод изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров.

Сесия 2016 г. на Културния фонд беше открита на 7 март 2016 г., като отпуснатите към този момент средства възлизаха на близо 200 хил. лв., за които се класираха 47 проекта. На вчерашното си заседание Управителният съвет на Музикаутор взе решение да отпусне допълнителни 160 хил. лв., с които частично финансиране ще получат още 53-ма автори.

Всички проекти бяха оценени от 9-членна комисия, в чийто състав влизат известни и утвърдени български автори и музикални издатели – членове на Музикаутор.

„Инициативата с Културния фонд е показателна за това, от което имат нужда авторите – адекватни средства, които да осмислят труда им. Ако и държавата беше на това ниво на мислене, много други индустрии също щяха да усетят ефекта от подобна политика“, посочи още Иван Димитров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13709

1

Маргарит

28.06 2016 в 16:30

Шегаджии...
По 3600лв средно за "директна подкрепа за творческите и културни индустрии".
Поне купон ще си направят авторите, докато продължават да оплакват тежкото си положение. За повече - друг път.