Музикаутор обвини Министерството на културата в бездействие

OFFNews 10 октомври 2016 в 13:30 4711 0

Бездействие и заемане на страна - такива обвинения бяха отправени към Министерството на културата от сдружението за колективно управление на авторските права "Музикаутор". Причината за прехвърчането на искри и размяната на декларации е лошото управление на авторските и сродните права у нас. 

Поводът за скорошните проблемите между държавата и "Музикаутор" са данни на сдружението, което уличава промоутъри и фирми, които организират концерти, в укриване на информация и пари. 

"От всички изложени на пресконференцията факти, официални документи и кореспонденция се наложи виждането на Музикаутор, че чрез (без)действията си МК показва на чия страна е – на тази на правоносителите или на закононарушителите", казват от "Музикаутор".

Според сдружението отговрът на МК е безпринципен и не по същество, както и че държавата прикрива незаконосъобразни практики.

"Получихме писмо от МК за проведени срещи в Министерство на младежта и спорта, но това не доведе до очакваната кооперативност на залите, в които се провеждат концерти. Зала „Арена Армеец“, например, и досега не отговоря на конкретни наши питания за организаторите на концерти на нейна територия", твърдят от Музикаутор. 

В позицията си от Министерството на културата пък твърдят, че от предприетите до момента действия ясно личи, че "ние нито препятстваме, нито саботираме защитата на авторските права в концертната дейност в страната, а тъкмо напротив - използваме всичките си правомощия по административен път, за да подпомогнем сдружението в дейността му по събиране на дължимите възнаграждения"

"Оттук нататък обаче дружеството „Музикаутор” трябва да уреди взаимоотношенията си с фирмите-организатори на концерти чрез диалог и преговори в дух на взаимно разбирателство, а при непостигане на съгласие между страните – по съдебен път", пишат от Министерството на културата. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!