„Моряшки истории” на Командарев и "Островчето" с премиера на СФФ

ОFFNews 22 март 2016 в 18:04 2294 0

"Моряшки истории".

Новият документален филм на Стефан Командарев „Моряшки истории” ще бъде показан премиерно на 23 март от 19:30 часа в Дома на киното.

Кинотворбата представя няколко погледа към живота на брега и във водите на Черно море. Това са четири истински човешки истории, наситени едновременно с драматизъм и хумор.

Заради програма на Европейския съюз за унищожаване на малки риболовни катери, Александър Тръпчев е приел корабът му „Омега” да бъде разрушен… Димитър Аврионов е прекарал 45 години от живота си по моретата. През 1987 година купува VHS камера и 13 години снима какво се случва на корабите по целия свят. След години в шкафовете, старите видео касети отново оживяват.

Риболовният кораб на Христо Спасов е задържан през 2012 година на 20 мили от румънския бряг по обвинение в бракониерство. Енергичен, със заразяващо чувство за хумор, той води неуморно битките си в морето и на сушата.
Зоя и Пламен са семейство учители. За да успеят да компенсират нищожните учителски заплати и да отгледат децата си, те от години вадят от морето рапани с рибарската си лодка.

Преди това обаче, от 18:00 часа, в Дома на киното ще се проведе премиерата на „Мечта по Запада” - документална копродукция на България, Финландия и Германия, разказваща за разликата между реалност и измислица в един испански град.

В град Табернас са заснети над 600 „спагети уестърни”, а героите на тези филми са оставили отпечатък не само в световното кино, но и в няколко поколения жители на Табернас. Местните живеят в сюрреалистичен сюжет, в състояние на ръба между киното и реалността. Животът в града прилича на безкраен филм, в който сякаш никога няма да дойде времето за финалните надписи.

В същия ден от 18:30 часа в кино „Славейков” във Френския културен институт ще бъде показан "Островчето", немско-българска копродукция на Полина Гумиела.

„Островчето” е документален разказ за живота на 57-годишната учителка по история на изкуството Цветана и 80-годишната ѝ майка Пенка, също учителка, която страда от деменция и за която Цветана се грижи. Когато лятото свършва, а зимата наближава, взаимната им зависимост започва да се променя – Пенка се отдръпва от дъщеря си, макар и съвсем незабележимо. Дъщеря ѝ продължава да върши домакинската работа, привидно незабелязвайки сбогуването на майка си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови