Монети на 2200 години доказват за първи път библейски разказ за бунта на макавеите срещу селевкидите

Археологическата находка е намерена в Юдейската пустиня и е изследвана месеци наред

Александра Маркарян 13 декември 2022 в 18:32 21627 3

Намерените монети в Юдейската пустиня.

Снимка Министерство на външните работи на Израел

Намерените монети в пещера в Юдейската пустиня.

Първото категорично археологическо доказателство за драматичен момент от историята на еврейския народ - въстанието на макавеите срещу царството на селевкидите - разкри Юдейската пустиня. Намерено е монетно съкровище на 2200 години, което е било изследвано месеци наред и потвърждава убедително разказа за въстанието в Първа книга Макавейска* (неканонична книга в Стария завет на Библията, бел. ред.). За резултатите от работата на археолозите съобщи в бюлетина си Министерството на външните работи на Израел.

При разкопки в природния резерват Darageh Stream, с изглед към Мъртво море, е намерена рядко срещана дървена кутия, съдържаща малка колекция от 15 сребърни монети, датиращи от времето преди Макавейското въстание, по време на управлението на Антиох IV Епифан. Кутията е била скрита в пещерата Мурабат в природния резерват преди около 2200 години и е открита при разкопки, извършени през месеците март-май 2022 г., в рамките на проект за разкопки и проучвания в Юдейската пустиня, ръководен от Израелската служба за антики и Археологическата служба за военната администрация на Юдея и Самария в сътрудничество с Министерството на Йерусалим и културното наследство.

Сред многобройните находки е и уникалната стругована дървена кутия, открита в пукнатина в пещерата. Когато капакът ѝ е отстранен, се вижда, че горната част на кутията е пълна с насипана пръст и малки камъни. Под този земен слой е намерено голямо парче лилав вълнен плат, което покрива 15 сребърни монети, подредени върху парчета овча вълна в долната част на кутията.

Монетното съкровище, почистено в лабораторията за метални находки на Израелската служба за антики, се състои от хомогенна група сребърни монети тетрадрахми, сечени от Птолемей VI, фараон на Древен Египет от династията на Птолемеите.

Птолемей VI управлява Египет по същото време, когато чичо му Антиох IV Епифан ("Злия") управлява Царството на селевкидите, включително Юдея.

Трите най-ранни монети в съкровището са сечени през 176/5 г. пр. н. е., а най-късната е от 171/0 г. пр. н. е.

Името Shalmai на арамейски език е намерено вторично врязано върху една от монетите.

Въз основа на датата на най-късната монета в съкровището - 170 г. пр. н. е., може да се каже, че годината, в която е било скрито то, може да бъде свързана с началото на Макавейското въстание и обявената война срещу декретите на Антиох Епифан IV срещу еврейската религия или към събитията, довели до въстанието.

Според д-р Ейтан Клайн, който изследва монетите заедно с д-р Габриела Бижовски, нумизматичен експерт от Израелската служба за антики, "интересно е да се опитаме да си представим човека, който е избягал в пещерата и е скрил тук личната си собственост с намерението да се върне, за да я прибере. Вероятно човекът е бил убит в битките и не се е върнал, за да прибере имуществото си, което е чакало почти 2200 години, докато го извадим. Това е абсолютно уникална находка, която представя първите ясни археологически доказателства, че пещерите на Юдейската пустиня са играли активна роля като сцена на действията на еврейските бунтовници или бегълци в първите дни на Макавейското въстание или на събитията, довели до тях".

Д-р Клайн казва, че книгите на Макавеите (те са общо три, бел. ред.) описват драматични събития от онова време, които биха накарали хората да скрият имуществото си в Юдейската пустиня, докато опасността отмине. Възможно обяснение би могло да бъде и ограбването на съкровищата на Йерусалимския храм от Антиох IV и разрушаването на стената на Йерусалим през годините, довели до Хасмонейския бунт. Друго предлага религиозният декрет, наложен на евреите през 167 г. пр.

В Първа книга Макавейска е записано, че групи евреи са избягали в скривалища в пустинята поради наложените на евреите укази:

"Тогава мнозина, които търсеха правда и справедливост, слязоха в пустинята, за да се заселят там: те, синовете им, жените им и добитъкът им, защото злините ги притискаха силно. И беше съобщено на царските началници и на войниците в Йерусалим, в Давидовия град, че хората, които бяха отхвърлили царската заповед, са слезли в скривалищата в пустинята. Мнозина ги преследваха и ги настигнаха; разположиха се на стан срещу тях и се приготвиха за битка с тях в съботния ден ... и загинаха, заедно с жените, децата и добитъка си, около хиляда души." (I Макавеи 2:29-38, букв. прев.).

Монетното съкровище ще бъде изложено за обществеността по време на празника Ханука в Хасмонейския музей в град Модин в рамките на Седмицата на израелското наследство.

*Макавеите са петима братя от Модин (дн. Модин-Макаби-Реут) начело с Юда Макавей, които оглавяват въстанието (167 г. пр.н.е. – 160 пр.н.е.) срещу управляващата Сирийска династия на селевкидите, която прокарва политика на елинизация на Юдея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

3

опетков

14.12 2022 в 13:46

Крайно време е да открият прашката на Давид или поне жезъла на Мойсей. Голяма част от написаното са свободни интерпретации на тема древни монети и събития. Добре, имало е такъв владетел и е сякъл монети и нищо повече. Вероятно и Макавеите са исторически личности, но тези монети не доказват нищо. Библията си е сборник от народни приказки на един народ, който няма друго доказателство за своята история. То е все едно ние да намерим златната ябълка или поне зъб от ламята.

-5840

2

интересно

12078

1

edin slep

13.12 2022 в 20:40

През 19 век с просвещението се засилват в Европа предположенията, че в Библията са писани някакви тинтири-минтири. Отиват експедиции в близкия изток, за да търсят доказателства, че това са глупости някакви. И общо взето става обратното - преди няколко години и камък с името на Пилат намериха.
 
X

Да помогнем на украинските деца!