Министерството на културата ще дописва списъка с парични награди за победителите в Златния Орфей

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2021 в 17:34 4273 0

Дни след като стана ясно, че Министерският съвет е взел решение да бъдат наградени 65 творци - победители във фестивала "Златния Орфей", министерството на културата съобщи, че списъкът ще бъде актуализиран.

В министерството на културата днес бе подадено официално второ предложение от Националния дворец на културата за разширяване на списъка с предложените за награждаване на творци по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията - се казва в прессъобщението на културното ведомство.

В писмото от НДК се изказва благодарност към комисията за това, че вече са разгледани първите им предложения и уточняват, че водени от желанието никой, свързан с фестивала „Златният Орфей“ и с приноса и участието в изграждането на основите на съвременната българска музика, да не бъде забравен, предлагат за разглеждане още няколко имена от голямата палитра на достойните творци.

Към писмото е приложен списък с предложени за награждаване лица, като се допълва още, че събирането на достоверна информация, разпръсната през годините в различни източници, не e лека задача.

„Позволяваме си да изразим още веднъж убеждението, че показването на почит, уважение и признателност към хората, грижили се за духовните устои на нацията, е акт на признателност и начин за съхраняване на традициите и подадена ръка към следващите поколения талантливи български изпълнители и творци“, се казва още в писмото от НДК.

Припомняме ви, че решението на Министерски съвет бе прието противоречиво от обществото и от музикалната гилдия у нас. Липсата на достатъчно ясна информация за мотивите за решението, както и очевидните пропуски в списъка с награди, породиха полемика, а певецът Христо Кидиков дори написа пост в социалните мрежи, в който изрази своето огорчение.

Предложението за актуализиране на списъка с наградени творци ще бъде разгледано от експертната комисия още на следващото й заседание. И към момента все още не се знае кой влиза в тази комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови