Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата

OFFNews 12 април 2022 в 14:30 1654 0

Мариус Донкин

Снимка БТА/Минко Чернев

Мариус Донкин

Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата Атанас Атанасов дни след видеоклипа на министъра, който предизвика удивление и доста коментари.

Атанасов прави записа, седнал на перваза на прозореца в кабинета си, говори твърде бавно, без да мигне и благодари на поздравилите го за рождения му ден седмица по-рано. На заподозрелите го в злоупотреба с алкохол или наркотици впоследствие отговори, че клипчето било тест, целящ да насочи вниманието към това, което се прави за културата от министерството, и този тест бил успешен.

Досегашният директор на най-голямата ни трупа не коментира записа, а конкурса за нов ръководител на театъра, спечелен от Васил Василев.

"Категорично не приемам тази подигравка, тази гавра от начина на провеждане на конкурса, от отношението към тези грешки, които са гавра и подигравка с националния културен институт Народен театър "Иван Вазов". Това за мен е недопустимо. В този смисъл аз искам оставката на този министър", каза Донкин на пресконференция.

"Мъчих се да тръгна по една линия на мисълта как тя е вървяла, за да може този човек да бъде министър на културата на България. Министър, който трябва да продължи осъществи съществената промяна. Бях склонен да приема младостта, бях склонен да приема незнанието. Не мога обаче да си обясня съществуването на това място без опит, без възможност да познаваш културата и да реализираш тази промяна. Този смисъл за мен това не е промяна, а подмяна", коментира той и призова за рестартиране на политиката в културата.

"Сложете на това място този, който наистина може да направи промяната", призова Мариус Донкин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews