Министърът на културата за видеото: Направих тест. Той проработи

Няма да подам оставка, заявява Атанас Атанасов след разговор с премиера Петков

Александра Маркарян 10 април 2022 в 19:20 10409 3

"Бях сам, слънцето щеше да залезе скоро, исках да се насладя на последните мигове и реших да благодаря на всички, които честитиха рождения ми ден преди седмица. (...) Съжалявам, ако съм предизвикал негативни емоции, защото това със сигурност не е била целта. Целта беше аз да направя един тест, да привлека внимание, защото имам да казвам много важни неща. Направих един тест и се обърнах директно към хората по моя си начин и за добро или за лошо той проработи."

Така министърът на културата Атанас Атанасов отговори на въпроса какво всъщност е искал да постигне с видеото от прозореца на кабинета му, в което - говорейки изключително бавно и усмихвайки се - благодари на поздравилите го за рождения му ден на 3 април. Излъченото в личния му Фейсбук профил клипче отприщи лавина коментари, подигравки, подозрения - включително, че министърът си е пийнал или е взел наркотици. Отговори им в интервю в bTV.

"Почерпка не е имало. Дори бонбори нямаше" - каза министърът за самия рожден ден, а по повод субстанциите увери, че не пие, не пуши и не употребява наркотици. Не само около празници, а изобщо никога.

На въпрс за естеството на "теста", министърът обясни, че от културното ведомство излизат много важни новини, които остават незабелязани. Странното видео целяло привличане на вниманието:

"От 4 месеца, откакто съм министър на културата, аз спрях да ползвам личния си профил, защото знам, че това е много отговорно, но след толкова време осъзнах, че единствената ни опция да спечелим тази битка е през искрен разказ директно с хората, а не преразказан през медиите или през комисия по културата, или през социалните мрежи.

...

Не съм искал да обидя когото и да е. Бих искал да фокусирам разговора върху истински важното. Истинската новина от петък беше, че 30 милиона и 400 хиляди лева за Национален фонд "Култура" бяха отворени за кандидатстване от хората. И това получи 12 споделяния във Фейсбук.

Надявам се, че сега хората ще могат да се фокусират върху истински важните неща. Радвам се, че сега всички гледат към сектор „Култура“.

Той определи 12-те споделяния като "не много адекватна реакция на подобен тип новина". Друга подобна, която не добила широка публичност, е че министерството е отделило един милион лева специално за създаването на български филми с детска тематика. "Такива, каквито сме имали едно време" - обясни министърът и допълни: "Никой не разбра, надявам се сега да разберат".

Атанасов заяви категорично, че няма да подаде оставката си и че чрез видеото е намигнал на всички. Бавното си говорене той обясни с "чувството на благодарност, което съвсем естествено ме кара да говоря бавно, винаги е така, и съвсем естествената умора, която идва при всички ни в седем и половина в петък вечер".

Атанасов е провел разговор с премиера Кирил Петков след вдигналата се шумотевица, но не сподели подробности за разговора. Бих предпочел да го питате Вие. Мисля, че е спокоен - каза министърът.

За естеството на работата си, върху което иска да хвърли светлина, включително чрез провокация, той каза:

"Опитвам се да вкарам абсолютно пълна прозрачност и ясни критерии, които се оказа, че липсват почти във веки ресор. Като се почне от конкурса за Народния театър и комисиите там, през комисиите на Националния филмов център, дори и процесите в Национален фонд "Култура", дори и сесиите, които се обявяват за консервация и реставрация. Навсякъде липсва тази прозрачност и единственият шанс, който аз видях, за да се справим с тази битка, е да насочим прожекторите върху нас и, както казах, ако това е цената, която трябва да платя - да бъда осмиван, да ми се подиграват, аз съм напълно готов да я платя, стига резултатът да го има: хората да гледат към нас, да търсят сметка от нас и да внимават процесите да текат както трябва, защото аз сам не мога да се справя".

Видеото не беше случайно, беше много съзнателно заснето - повтори той.

След това видеото министърът излъчи още едно, в което обеща ежеседмично да прави същото. Следващото клипче щяло да съдържа подробности за Национален фонд "Култура" и 30,4-те милиона. Предстои организирането на обучения как хората да кандидатстват.

По отношение на напрежението, свързано с процедурата за избор на директор на Народния театър, министърът увери, че "няма проблем с личности тук", а с процедурата. "Не мога да се съглася, че тя е добра", каза той.

"След като заявих желание да проверя дали всичко е било изрядно, ми писаха страшно много хора - и кандидати, и обикновени хора, които са гледали видеата от конкурсите. Оплакванията са почти идентични. Самата наредба е твърде неясна и твърде не конкретна. Позволява много неща, които пораждат чувството на несправедливост и нередност."

На въпрос да не би да иска министерската администрация да избира директора Атанасов отрече: "Не, не мисля, че това трябва да е така". Той увери, че дори хората в комисията от Министерството на културата, не са "гласа на министъра".

"Много хора смятат, че хората от квотата на Министерството на културата в комисията са гласа на министъра, тоест че ще гласуват за този, когото министърът иска. Не е било така. Много внимателно подбирах всички хора в комисията, за да съм възможно най-сигурен, че са хора, на които не само аз, никой друг не може да им каже как да гласуват. Но процедурата е изключитено недостатъчна за постигането на целите, които искаме", добави министърът.

Попитан за оценката си за първите си 100 дни на поста той отговори, че не иска сам да се оценява, но не би си писал шестица.  След изминалото време "имам изключително по-ясна представа къде се намирам и какво е нужно, за да се променят нещата и колко трудно, но наложително за всички нас ще бъде то за всички и това ми дава мотивация за продължа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

3

Pietro

11.04 2022 в 00:16

Този човечец е с манталиета на 15-годишната ми внучка. Защо избират такива недоразумения за министри?

4164

1

Egocentric Eccentric

10.04 2022 в 20:08

Кво тества? Гъби или LSD?