„Любов“ на Михаел Ханеке на предстоящия София Филм Фест

11 януари 2013 в 14:35 2373 0

"Любов" на Михаел Хенеке с 5 номинации за "Оскар"

Филмът „Любов” на Михаел Ханеке  ще има специална гала-премиера на предстоящия 17-и Международен София Филм Фест през март 2013.

Филмът e носител на „Златна палма” в Кан и на 4 награди на Европейската филмова академия.

Номиниран е и в 5 категории за наградите "Оскар" на Американската филмова академия. Творбата на австрийския режисьор ще се състезава в най-оспорваната и престижна категория за „Най-добър филм”, също за оригинален сценарий и режисура, за главна женска роля, както и в категорията „Най-добър чуждоезичен филм”.

Определената за най-добра актриса от Европейската филмова академия Емануел Рива ще се конкурира за наградата „Оскар” за най-добра актриса в главна роля с Наоми Уотс, Джесика Частейн, Дженифър Лоурънс и Куаванзаней Уолис. Интересен факт е, че Емануел Рива е най-възрастната актриса, номинирана за „Оскар” в тази категория, и в същото време Уолис е най-младата – само на 9 години.

През декември 2012 Михаел Ханеке отново получи престижния приз „Европейски филм на годината”, а това се случи и през 2009 година с предишната му творба „Бялата лента”.

Номинациите на Американската филмова академия за наградите „Оскар” бяха обявени на 10 януари в „Samuel Goldwyn Theater”.

Церемонията ще се състои на 24 февруари в „Dolby Theater” в Холивуд.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови