Легендата на графиката Иван Газдов с юбилейна изложба

ОFFNews 02 ноември 2015 в 18:13 5403 1

Днес известният български художник Иван Газдов навършва 70 години, по случая в столичната галерия "Червената точка" на ул. "Дякон Игнатий" 19 (в безистена) се открива негова изложба със стари и нови творби.

Тя ще отвори врати на 4 ноември и ще продължи до 24, като в нея ще видим колекция от 20 автопортрета, рисувани между 1965 г. и 2015 г., както и портрети на Кръстю Лафазанов, Татяна Лолова, Радой Ралин и на близкия си приятел Ивайло Петров. Единствената скулптурна глава на писателя също ще бъде изложена за първи път. Изложбата включва още непоказвани досега творби от известните цикли „Кавъркласик графикатури" и „Човешка КОмедия" и нови графикатури, обединени под името „Майковци и татки".

Подготвените за юбилея общо 60 работи са обединени под името „Синтетична графикатура".

Иван Газдов е емблематичен за българската графика с неповторимия стил, наречен от него самия „графикатура". Създаден от художника в края на 80-те години от миналия век, той остава завинаги в аналите на световното изкуство, прескачайки националните граници. Графикатурата е артистична марка, регистрирана и запазена за територията на Европа и наложена с повече от 300 произведения ръчна сериграфия. Световният японски график Казумаса Нагаи нарича работите му велики, а Шигео Фукуда определя графикатурите му като световно известни. Холандската културоложка Sahra W го определя като наследник и по-млад роднина на модерното изкуство на XX век и пише за стила му: „Съвсем в характерния хумор на стила ще кажа, че графикатурата се намества уютно под прочутия юрган на Раушенбърг и си отдъхва на завет."

Професор д-р Иван Газдов е носител на 35 награди, от които 14 са международни, а 5 от тях са от Япония. Удостоен е с голямата награда на Министерство на културата „Златен век - звезда" за 2015 г., както и с награда от Международната изложба на Art Directors Club-New York, USA през 1988 г. и е почетен член на Art Directors Club-Sofia.

Той е и бивш ректор в Националната художествена академия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!