Културни дейци получиха най-високото отличие 'Златен век'

ОFFNews 11 ноември 2019 в 16:27 3734 0

Снимка БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов връчи най-високото отличие „Златен век” на оперната прима Красимира Стоянова, ректора на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив проф. Милчо Василев, и композитора, музикант и общественик Ценко Минкин, съобщиха от министерството на културата, цитирани от БГНЕС.

Изявените творци бяха отличени за приноса си към развитието и популяризирането на българската култура и изкуство и по повод Деня на народните будители – 1 ноември. Те получиха наградите си на тържествена церемония в Министерството на културата днес, тъй като не бяха в страната при връчването на отличията в галерия „Средец” миналата седмица. Гости на днешното събитие бяха талантливи студенти от Майсторския клас на Красимира Стоянова и преподаватели от НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

Красимира Стоянова благодари за голямата чест - да получи най-стойностния знак в сферата на културата. „Смятам, че културата не е само нещо, което е много важно и задължително за развитието на едно общество, това е нещото, което отличава една нация от друга“, каза Маестра Стоянова при получаването на „Златен век” – огърлие и грамота. „Аз съм щастлива, че мога да бъда просто една малка прашинка от цялата тази история, от културата, от нашата нация, от всичко, което толкова велики хора са правили и продължават да правят”, допълни оперната прима. Тя благодари на Вокалния факултет на Националната музикална академия в лицето на проф. Нико Исаков, както и на младите певци, които участват в Майсторския клас. На младите тя пожела успех в живота. „Не целта е важна, важен е пътят към целта”, подчерта голяма ни оперна прима.

„Аз съм изключително развълнуван и сега си мисля, че наистина си е заслужавало толкова години да се трудиш, да работиш, за да преодолееш всички трудности”, каза ректорът на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив проф. Милчо Василев при получаването на отличието Златен век” – огърлие и грамота.

Композиторът, музикант и общественик Ценко Минкин благодари за високото отличие и заяви, че приема наградата „Златен век“ – звезда и грамота и от името на всички български композитори и творци, „работещи на духовната нива на България”. „Наградата е и за всички онези хора, които всеки ден вдигат духа на нашия прекрасен народ”, допълни Минкин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови