Кремъл: Украйна обезценява "Евровизия"

ОFFNews 23 март 2017 в 16:40 5449 3

Кремъл заяви, че се надява Киев да преразгледа решението си за забрана на влизането в Украйна на руската певица Юлия Самойлова, която трябва да представи страната си на конкурса "Евровизия" през месец май, предава агенция "Франс прес".

"Решението от наша гледна точка е абсолютно несправедливо. Ние се надяваме, че то ще бъде преразгледано", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Забраната за влизане в Украйна на руската певица важи за период от 3 години. Тя бе очаквана, тъй като според Украйна Самойлова е нарушила местните закони с турнето си в Крим след анексирането му от Русия. Украйна не признава анексирането и смята, че певицата е влизала на територията й без разрешение.

Кремъл се надява Киев да отмени решението "в навечерието на конкурса и руската участничка да вземе участие", каза Песков.

Той добави, че с действията си Украйна "сериозно обезценява предстоящия конкурс."

Самойлова сподели, че също се надява на промяна на решението на киевските власти. 

"Като цяло не съм разстроена. Аз ще продължа. Аз някак си мисля, че всичко ще се промени", заяви тя. 

Тя добави, че не може да разбере защо украинските власти са видели "някакъв вид заплаха в едно малко момиче като нея."

Министър на външните работи Сергей Лавров заяви в четвъртък, че отговорността за решението лежи "на съвестта на организаторите" в Украйна, цитиран от агенция "Интерфакс".

Руската национална телевизия пък съобщи, че има възможност да не излъчи конкурса изобщо, както и останалите руски национални канали.

Популярният вестник "Комсомольская правда" заяви, че забраната е "плюене в лицето на беззащитната 27-годишна Юлия Самойлова, която е прикована към инвалиден стол."

"Това е първият път в 62-годишната история на конкурса, в който една страна не е позволила на друга да участва в конкурса по политически причини", пише "Комсомольская правда".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови