Копаят "Дондуков", за да оправят теча на Ларгото

ОFFNews 05 май 2016 в 13:10 5247 1

Снимка Булфото

Протеклото Ларго.

За да бъде оправен за постоянно течът на Античния комплекс "Сердика", ще се наложи движението по булевард "Дондуков" да бъде спряно, а пътят - разкопан в частта, под която се намират археологическите разкопки.

Това заяви пред "Дневник" представител на фирмата, която днес е дошла на място, за да ремонтира откритото преди 2 седмици Ларго. Той обаче не е поискал да каже нито как се казва, нито коя компания представлява.

Според него течът от колоните и един от куполите на площад "Независимост" вече е отстранен, но това е временно решение, като проблемът ще се появи отново, ако не бъдат разкопани булевардът и пространството над останките.

Причината за пропускането на вода над чисто новия комплекс е грешка при изпълнението на първия етап на проекта - не е била направена хидроизолация.

Отговорникът за изпълнението на първия етап на античния комплекс е "Главболгарстрой", която през 2012 г. спечели обществената поръчка за 1 777 292.68 млн. лева.

С втори и трети етап на проекта се зае фирмата "Пътища и мостове" ЕООД.

Това е втори голям обект на Министерството на културата, който има проблеми малко след откриването си, - на 8 февруари 2016 г. гражданин алармира, че мазилката в две от залите на ремонтирания за над 27 млн. "Квадрат 500" падна.

Това се случи по-малко от година след откриването му на 25 май 2015 г., като и тогава бе обвинен строителят - отново "Главболгарстрой".

От фирмата обаче не останаха длъжни и разкриха, че проектът е пълен с гафове и недомислици, за които е отговорно Министерството на културата и одобрения от него проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови