Изложба на Георги Бояджиев – Бояджана в Арт Алея

OFFNews 09 декември 2013 в 17:07 3791 0

Изложба на Георги Бояджиев – Бояджана в Арт Алея Снимка: галерия
Изложба на Георги Бояджиев – Бояджана в Арт Алея

На 11 декември в галерия Арт Алея ще бъде открита изложба на Георги Златев Бояджиев – Бояджана. Куратор на изложбата е  Стефан Попов.

Георги Златев Бояджиев (известен също като Бояджана или Бояджиян) е роден през 1933 г. в Асеновград. Кръстен на дядо си Георги по бащина линия, син е на Злати Бояджиев.

Бояджана, както всички приятели и близки наричат художника, е част от пловдивската бохема, заедно с Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев-Йонито, Енчо Пиронков и Димитър Киров – ДиКиро.

„Аз съм първият, който се осмели да нарисува абстракция. Сега е лесно. Но беше 1965 г., на есенните изложби в Пловдив показах картини с асфалт и чаркове от часовници. По Би Би Си се излъчи материал, че в България за пръв път има такова събитие. Абстракцията е свобода на мисленето, падане на оковите на реалността”, казва приживе Бояджиев.

Бояджана ни напусна в края на лятото на 2013 г., но остави картините си, за да продължи недовършения разговор с приятелите.

Изложбата на Георги Златев Бояджиев – Бояджана  може да бъде посетена до 9 януари 2014 г. в залите на Арт Алея в София - улица У. Гладстон 51 а.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови