Испанското фламенко среща българския фолклор на 5 декември

ОFFNews 05 ноември 2015 в 17:03 2633 0

По случай 100 години от сценичната премиера на емблематичното произведение на Мануел де Фая “Любовна магия” и след грандиозния успех на “Еструна” на най-значимите фламенко фестивали в Испания тези две артистични програми ще бъдат представени в един зашеметяващ по своята мощ и емоционално въздействие концерт на 5 декември в зала 1 на НДК от 19:00 часа.

В представлението ще вземат участие камерен оркестър и фламенко ансамбъл с участието на неповторимата Росио Басан (фламенко вокал), Патрисия Гереро и Давид Перес (фламенко танц), Дани де Морон (фламенко китара), Агустин Диасера (перкусия). Адаптацията е дело на маестро Йорг Бирханс, който ще дирижира камерния симфоничен оркестър. 

Българският фолклор пък вдъхновява фламенкото в проекта “Еструна”. След като покори сцените на най-значимите фламенко фестивали в Испания, проектът “Еструна - Арканхел с Нови български гласове” се завръща в България с дълбоко емоционална програма и със специалното участие на невероятната фламенко танцьорка Патрисия Гереро.

Проектът се роди от желанието на артисти, идващи от различни култури и музикални стилове, да заговорят на един език. Целта на проекта бе да се преосмисли испанската и българската песенна традиция, като се проектира в съвремието и ѝ се вдъхне модерна чувствителност. "Еструна" стъпва на традиционната песен, а джаз-езикът на Антонио Форчоне (акустична китара), Йелси Ередия (контрабас) и Агустин Диасера (перкусия) ни отвежда извън жанровите рамки в градината на прекрасното и непознатото.

Премиерата на проекта се състоя през април 2013, а през лятото на 2014 беше представен на най-престижните фестивали в Испания - на Х фестивал "Suma Flamenca" в най-стария театър в Европа "Театро Еспаньол" в Мадрид, на Фестивала "La Noche Blanca del Flamenco" в Кордова, на 63 "Festival de Musica y Danza" в двореца Алхамбра в Гранада, в "Театро Колон" в Уелва и на 20 Фестивал "La Mar de Musicas" в Картахена.

Повече от 6500 души станаха свидетели на вълшебното изпълнение на "Еструна". Проектът бе приет еуфорично от испанската критика и публика и се радва на продължителни и нестихващи овации по време на всяко представление.

Известният критик Хосе Мануел Фернандес Кобо след концерта в Мадрид възкликна: “Все още не мога да осъзная какво се случи снощи в "Театро Еспаньол" на концерта на "Арканхел и Нови български гласове - истинска магия”. RTVE засне кратък документален филм за проекта, който представя срещата на двете традиции на кръстопъта на артистичното предизвикателство. Концертът на "Еструна" от двореца на Карлос V в Алхамбрата в Гранада бе излъчен по Националното радио на Испания и международно чрез Европейската асоциация за радиоразпръскване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови