Испанец и северномакедонец са сред финалистите в лабораторията за пиеси на Георги Господинов в НБУ

OFFNews 22 февруари 2021 в 14:23 3175 0

Седем млади драматурзи от България, Испания и Северна Македония започват от днес работа върху своите текстове на тема „Свободата“ в петото издание на Конкурс за нова пиеса на Нов български университет. Техен ментор ще бъде писателят и драматург Георги Господинов.

„Смисълът на тази лаборатория, която аз наричам работилница, е да се работи конкретно. Всички ние сме в една работилница на думите. В тази работилница има майстори, а ние тук сме чираци. Майсторите са тези, чиито книги четем и чиито пиеси гледаме.“, сподели при откриването на Лабораторията Георги Господинов.

Излъчените финалисти в петото издание на Конкурс за нова пиеса 2021 са Мартина Новакова и Мигел Валентин с „Урок по самота“, Митко Бояджийски със „С човешко лице“, Деница Пенчева с „Богоявление“, Кристина Беломорска с „EXODUS: Отвътре-навън“, Владо Трифонов с „Нещастен син на некадърно време“, Мая Кисьова с „Моят театър. Един урок на Сара Бернар“ и Калина Терзийска с „Ейяфятлайокутл“.

В продължение на седмица Георги Господинов ще им помага да редактират и адаптират своите текстове за театър.

„Ще работим върху думите на нашите пиеси. Защото драматургията е драма, литературен род, а това обикновено режисьорите го забравят. Често те забравят колко важен е драматургът не само в началото, а през целия процес на поставяне на пиесата. Защото едно е да напишеш нещо на лист, а друго е, когато то трябва да бъде изговорено.“

Въз основа на резултатите от Лабораторията журито с председател проф. Виолета Дечева, д.н., ще определи и носителя на тазгодишната награда на Конкурса. Той ще бъде обявен на 1 март 2021 година.

Авторът, чиято пиеса бъде отличена, ще получи диплом от Ректора на НБУ, както и парична премия. Всички драматургични текстове, участвали в Лабораторията, ще бъдат публикувани в тематичен сборник от Издателството на университета.

Конкурсът за нова пиеса се провежда с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, а негов медиен партньор е Българското национално радио.

*Снимки: Косьо Хаджигенчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови